Sunndal kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sunndal
1563 Sunndal komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1563
Fylke Møre og Romsdal
Kommunesenter Sunndalsøra
Areal 1713.44  km²
Areal land 1653.13  km²
Areal vann 60.31  km²
Folketall 7 119 (2018)
Målform nøytral
Nettside Nettside
Sunndal rådhus på Sunndalsøra.
Foto: Olve Utne (2009).
Statue av politikar Nils Trædal på Sunndalsøra
Innerdalstårnet ligg i Innerdalen innanfor Ålvundeidet.
Foto: «Color line»

Sunndal kommune ligg lengst søraust på Nordmøre i Møre og Romsdal. Kommunesenter er Sunndalsøra. Kommunen inneheld dei gamle herada Sunndal, Øksendal og Ålvundeid, og dessutan Ålvundfjord krins av tidlegare Stangvik. Kommunen grensar i dag til Tingvoll i nordvest, Surnadal i nord, Oppdal i aust, Lesja i sør og Molde i vest.

I arbeids- og næringslivet i Sunndal er det aluminiumsverket som dominerer, med ca 900 arbeidsplassar. Verket vart modernisert i 2004, samtidig som det feira 50-årsjubileum. Det er Norsk Hydro som har eigd aluminiumsverket sidan 1980-åra.

Sjølv om Sunndalsøra er bygd opp omkring aluminiumsverket, er Sunndal kommune òg ein stor landbrukskommune og har ein godt utbygd offentleg sektor med blant anna eige vinmonopol.

Sunndalsøra er truleg den staden i Noreg som har størst del av bustadene sine i bustadsamvirket.

Personar frå Sunndal kommune

Eksterne lenkjer


Creative Commons License Denne artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Sunndal» frå Nynorsk Wikipedia og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er oppsett i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For ei liste over bidragsytarar til den opphavlege artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opphavlege artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til denne versjonen, sjå endringshistorikk knytt til denne sida.
Artikkelen bør gjennomgåast for å tilpasse innhald og vinkling til lokalhistoriewiki.no. Sjå Hjelp:Skilnader frå Wikipedia for meir informasjon.