Svanfoss dam og sluse

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Svanfoss sluse»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dammen ved Svanfossen.
Foto: Svein Harkestad (2005).
Slusen ved siden av dammen, sett oppstrøms.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).
Den gamle slusen, sett nedstrøms.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1931).
Slusen, sett oppstrøms.
Foto: Jørn Berthelsen (2017).

Svanfoss dam og sluse ligger i Vorma, mellom Brårud og Finstad, rundt 30 kilometer nedenfor utløpet fra Mjøsa ved Minnesund. Dammen ved Svanfossen regulerer Mjøsa og slusen sikrer at båttrafikken kan gå i Vorma mellom Glomma og Mjøsa.

Historie

Mjøsa ble regulert første gang da det i årene 1854-1858 ble bygget en dam og skipssluse i Sundfossen ved Eidsvoll. Denne sørget for å øke vanndybden i Vorma, noe som ga større mulighet for helårstrafikk i Vormas øvre løp mellom Minnesund og Eidsvoll. Dette gjorde at Hovedbanen fra Christiania kunne korrespondere med dampbåtene til mjøsbyene og videre nordover Gudbrandsdalen mot Trondheim.

Denne reguleringen ble senere forbedret med nye konsesjoner med en 2,2 meter regulering i 1907 og tillatelse til å bygge ny dam og sluse ved Svanfossen til erstatning for Sundfossdammen, ytterligere 0,66 meter i 1947 og med ytterligere 0,73 meter i 1961.

Den første dammen ved Svanfossen ble anlagt i 1910 og var en betongdam med nåler, og var utstyrt med nedleggbare jernbukker. Denne økte Glommas vintervannføring med 100 m³/s, som til tider innebar en fordobling av vannføringen. Dette var en omfattende utbygging som på det meste sysselsatte 300 personer. Denne utbyggingen var basert på kanaldirektør Gunnar Sætrens plan «angaaende udnyttelse af Mjøsens reguleringsevne til fordel for brugsdriften og en fuldkomnere farbargjørelse af Vormen» fra mai 1903.

Konsesjon

Det er Glommens og Laagens Brukseierforening som har konsesjonen for reguleringen av Mjøsa. Denne ble i 1907 gitt til forløperen Glommens Brukseierforening som søkte i 1903 basert på Sætrens plan og etter en politisk strid om det var juridisk angang å gi private interesser anledning til å styre så store samfunnsmessige interesser.

Denne konsesjonen ble gitt uten at den var behandlet i Stortinget og førte til at statsminister Christian Michelsen gikk av, også av helsemessige årsaker, og det ble en mer restriktiv lovgivning vedrørende utnyttelse og regulering av vassdrag.

Dammen

Konsesjonen fra 1961 ga utbygging av dagens dam som sto ferdig i 1963. Dette er en betongdam som er 13,3 meter høy og 95 meter lang. Dammen har et oppdemmet magasinvolum på 1312 millioner m³. Den har en reguleringshøyde på 3,61 meter og laveste regulerte vannstand tilsvarer den naturlige lavvannstand. På det høyeste er det felles vannspeil med Mjøsa.

Dammen har fire store luker, tre segmentluker og en sektorluke. det er en 140 meter lang tunnel forbi dammen på høyre side med en segmentluke. Etter lukehavari ble sektorluken i dammen erstattet med ny sektorluke vintersesongen 1971/1972.

Reglementet for manøvrering fra 1912 forutsetter og har en instruks for damvokter på stedet. Det bor derfor fortsatt en damvokter i vokterboligen på Svanfoss.

Slusen

For å sikre båttrafikken ble det det sprengt ut en kanal med et 8 meter bredt og 60 meter langt slusekammer. Sluseanordningen er utført i tre og sørger for adkomst for båter mellom Mjøsa og Glomma. Da særlig den kommersielle båttrafikken etter hvert opphørte, mminimal fritidsbåttrafikk og slusens vedlikeholdsbehov økte, ble slusen stengt i 1973 og erstattet med en segmentluke og et trallesystem som kunne trekke båter forbi fossen.

Sommeren 1993 åpnet en restaurert sluse igjen etter et samarbeid mellom NVE, Eidsvoll kommune, Nes kommune og Glommens og Laagens Brukseierforening.

Kulturminne

Utdypende artikkel: Dammer som kulturminner

Dammen er statlig lisyteført som kulturminne og er med i prosjektet Dammer som kulturminner fra 2013. Dette skyldes blant annet at den regulerer landets største innsjø og har således en viktig funksjon. Den har også en forvaltningsmessig og politisk interessant historie knyttet til seg. I dag er dammen på Svanfoss antakelig det eneste sted i landet med damvokter som bor i damvokterbolig på stedet.

Kilder


Koordinater: 60.21522° N 11.35624° Ø