Sverre Flåte Bjørkavåg (1983–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Sverre Flåte Bjørkavåg 28 år" er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Foto: Sula kommunes 22. juli-minnesmerke. ( Eva Rogneflåten).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Sverre Flåte Bjørkavåg 28 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Sverre Flåte Bjørkavåg, 1. januar 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside (2023).

Sverre Flåte Bjørkavåg født 1. januar 1983 døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Han var på AUFs sommerleir som representant for Fagforbundet og ble drept i terrorangrepet 22. juli 2011. Han hadde også tillitsverv for Fagforbundet i Møre og Romsdal og han var aktiv i Sula Arbeiderparti. Han var ved pumpehuset på Utøya.

Minneord fra AUF og Abeiderpartiet

[...]Sverre var et menneske som gjorde andre trygge, en som folk lente seg på og et sosialt midtpunkt. Han arbeidet både i hjemmetjenesten i Sula kommune og som ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet i Møre og Romsdal. Sverre var i ferd med å fullføre sykepleierutdannelsen. Arbeidskolleger og venner forteller om en omsorgsfull og klok mann som de hadde stor tillit til. Derfor ble han tillitsvalgt på arbeidsplassen sin. Sverre var også nyvalgt leder av LOs ungdomsutvalg i Møre og Romsdal, og har deltatt flere ganger i LOs sommerpatrulje. Sverre var på oppdrag for Fagforbundet da han omkom på Utøya.[...]

Vi skal alle ta over der Sverre ble tvunget til å slippe. Og vi skal fortsette hans arbeid for mer rettferdighet og omsorg. Det er i Sverres ånd.

Vi lyser fred over Sverre Flåte Bjørkavåg sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust , Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Sula kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Indre Sula kyrkje, etter ønske fra de etterlatte.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Her ved bursdagsblomsten satt i resepsjonen 1. januar 2023.[2]

Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Minnebokteksten er Sverre Flåte Bjørkavåg er avbilda nedenfor.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Sverre Flåte Bjørkavåg 01.01.2023.

Kilder og litteratur

  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  • Slik minnes vi våre kjære. Familier, pårørende, venner og kolleger om ofrene fra 22. juli. VG, torsdag 22. juli 2021, s. 12-29. Digital versjonNettbiblioteket.