Tanta til Beate

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tanta til Beate mata duene på Harald Hårdrådes plass.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

«Tanta til Beate» er en sang med melodi og tekst,[1] skrevet av Lillebjørn Nilsen i 1982. Den omhandler en eldre dame fra Gamlebyen som mater duene på Harald Hårdrådes plass og mimrer om Robert Normann og Django Reinhardts musikk.

Mest kjent er String Swing-innspillingen med Nilsen, Hot Club de Norvège med Ivar Brodahl på fiolin og Jon Larsen på sologitar fra albumet Original Nilsen (Studio B BLP 4006). Den vant Spellemannprisen 1982. Melodien ble senere gjenutgitt på Hot Club de Norvèges album The Best of Hot Club (1991) og Nilsens egen 40 spor: Nilsens 40 beste (1995).

Av andre innspillinger nevnes Gitarkameratene på albumet Gitarkameratene (1989), der Nilsen var medlem, Blodsbrødre på albumet Syng og vær glad (1999), Pitsj på albumet Pitsj (2006) og den danske gruppen Håndswing (2004) på dansk med tittelen «Gamle Tante Liva» på sitt album Live på Hansted.

Melodien har inspirert navngivingen av blant annet spisestedet «Tanta til Beate», beliggende i Schweigaards gate i Oslo. Sangen spilles også av sigøynere blant annet i Paris, og Lillebjørn Nilsen har således greid mesterstykket «å eksportere rødvin til Frankrike», som han sa i programmet Landeplage.[2]

Fra teksten

Tanta til Beate hun bor i ei gate i Gamleby'n.
Og med hatt og fjær er hun et vakkert syn!
På vei ned Schweigaardsgate for å gå og mate duene
mellom røyk og gass på Harald Hårdrådes plass.

Referanser


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Tanta til Beate» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.