Tante Pose (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Filmplakaten

Tante Pose er en spillefilm fra 1940, regi ved Leif Sinding som også skrev manuset basert på julefortellingen Tante Pose : en julefortælling fra gamle dage av Gabriel Scott fra 1904. Filmen er en komedie og en gammelromantisk idyll fra embetsmannstiden.

Musikken, deriblant tittelsangen «Tante Pose», er komponert av Jolly Kramer-Johansen.

Opptakene ble kompliserte da disse var igang da Norge ble angrepet av Tyskland i april 1940. Det lyktes Sinding å få gjenoptatt filmingen på studioene på Jar. Studioet ble lydisolert, slik at opptakene ikke skulle bli forstyrret av flydur. Filmselskapet ordnet også et bomberom på stedet.

Den hadde premiere 6. september 1940. Filmeen har senere gått flerfoldige ganger på fjernsyn, etter at den første gang ble vist av NRK i romjula 1970 og blitt en juletradisjon der. Også TV 2 har sendt filmen flere ganger på 1990-tallet og utover 2000-tallet.

Handling

Hanldingen foregår under julefeiringen hos en sorenskriverfamilie på slutten av 1800-tallet, og skildrer de forviklingene som oppstår da sorenskriverens strenge og gammeldagse søster blander seg inn i hans døtres gifteplaner.

Rolleliste

Eksterne lenker