Tomas Colin Archer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tomas Colin Archer

Tomas Colin Archer (født 31. august 1952 i Larvik) er generalløytnant, organisasjonsmann og politiker for Arbeiderpartiet. Han var Østfold Arbeiderpartis sjuendekandidat ved stortingsvalget 2009. Colin Archer er uteksaminert fra Flygeskolen, Luftkrigsskolen, Luftforsvarets stabsskole I og II, Forsvarets høgskoles hovedkurs og Royal College of Defence Studies. Han har også vært generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Tomas Colin Archer jobbet som Generalinspektøren for Luftforsvaret (GIL) i årene 2000–2004. I jobben som GIL vant Archer i 2003 en internasjonal pris for resultatene han oppnådde med ledelsesverktøyet balansert målstyring (BM). Etter perioden som GIL overtok han som øverste sjef for Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK).

Tomas Colin Archer har også mottatt andre utmerkelser for sine ledelsesegenskaper i Forsvaret. Han ble tildelt «Årets likestillingspris 2002» og fikk også utmerkelsen som «Årets leder i staten 1998». Den siste fikk han som sjef for Bodø hovedflystasjon. Archer har tidligere også hatt jobben som sjef for jagerflyskvadronen – 334 skvadron.

26. januar 2006 overtok Archer jobben som generalsekretær i Flyktninghjelpen (Norwegian Refugee Council). Han sluttet i Flyktninghjelpen 1. januar 2008.

Fra januar 2008 er han styreleder i stiftelsen Norsk Luftfartsmuseum og Norsk Luftfartssenter Bodø a/s.

Tomas Colin Archer er oldebarn av skipsbyggeren Colin Archer. Archer er oppvokst i Stavern, men bor i Moss, er gift med Kari Archer og har to barn. Ved kommunevalget i 2007 ble han valgt inn kommunestyret i Moss for Arbeiderpartiet og fra 2008 til 2012 var han leder for Moss Ap, fra 2009 også gruppeleder.

Kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Tomas Colin Archer» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.