Mjøsmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Toten Museum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Slippen ved Mjøssamlingene
Foto: Harry Wad

Mjøsmuseet er regionmuseum for kommunene på vestsida av Mjøsa. Museet ble oppretta 1. januar 2006, da Stiftelsen Toten Økomuseum og historielag (Toten Historielag), Gjøvik historiske samlinger og Mjøssamlingene ble slått sammen. Dette skjedde i forbindelse med den store konsolideringsreformen i norsk museumsverden. På ei ekstraordinær generalforsamling før jul i 2005 ble det vedtatt at navnet skulle bli Mjøsmuseet.

Museet har flere større anlegg, blant annet friluftsmuseene Eiktunet og Steinberg, Gjøvik gård, MjøssamlingeneMinnesund, og deler av Kapp mjølkefabrikk. I samarbeid med Østre Toten kommune driver museet også Peder Balke-senteret på Billerud. Mjøsmuseet har arkiv og dokumentasjonssenter på Kapp og Gjøvik. Rud skole ble solgt sommeren 2018.

Den første direktøren, Arne Amlien, satt bare fram til høsten 2006. Han ble etterfulgt av Magne Rugsveen, som var sjef for Mjøsmuseet fra 2007 til 2012. Direktør sia 2012 er Arne Julsrud Berg.

På lokalhistoriewiki.no har en del bilder fra Mjøsmuseets fotosamlinger blitt lasta opp og tatt i bruk i ulike artikler. En oversikt finnes i kategori:Bilder fra Mjøsmuseet.

Ingrid Arnulf skrev i 1948 en Ode til Toten Museum, som derfor nå gjelder for Mjøsmuseet.

Kilder og litteratur