Trondheims bydeler

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Trondheims bydeler ble første gang formelt definert i 1979, da byen ble det inn i 24 bydeler. I 1992 gikk antallet ned til seks, og bydelene ble kalt distrikter. I 2005 gikk man så tilbake til betegnelsen bydel, og antallet ble redusert til fire. I denne artikkelen skal vi gå gjennom de forskjellige fasene.

Bakgrunn

Trondheim ble som en naturlig del av byens vekst delt inn i strøk. Disse sammenfalt til dels med kirkesokn, og til dels med de senere grunnkretsene. Midtbyen, byens historiske kjerne, ble på 1600-tallet delt i fire kvarter, som igjen var delt i to roder hver. Man finner fortsatt disse kvarterene på bykartet, ettersom de ble brukt for å avgrense fire fiktive gårdsnumre i Midtbyen.

Kommunen som ble oppretta i 1838 ut fra bygrensene holdt seg helt til 1964, da Strinda, Tiller, Leinstrand og Byneset kommuner ble innlemma. I 2020 ble også Klæbu kommune innlemmet i Trondheim kommune.

Sokn og skolekretser var de viktigste administrative enhetene helt fram til 1979. De 24 bydelene som ble oppretta da fikk en politisk rolle, ettersom de ble styrt av politisk valgte bydelsutvalg.

Bydeler 1979–1992

De 24 bydelene var basert på grunnkretsene, og sammenfalt derfor i nokså stor grad med folk oppfatning av strøkgrenser.

Distrikter 1992–2005

I 1992 ble antallet bydeler skåret ned til en fjerdedel, og bydelsutvalgene ble erstatta av politisk utvalgte bydelsråd. Denne ordninga fungerte ikke etter hensikten, noe som bidro til at man i 2005 valgte en ny modell. Distriktene fikk ansvar for blant annet helse- og omsorgsopgaver og for oppvektsvilkår.

Distriktene var:

Bydeler fra 2005

I 2005 ble det innført en ny modell. Grensene ble satt ut fra NAVs inndeling av byen. Områdene fikk igjen navnet bydeler.

De fire bydelene er:

Litteratur og kilder