Varntresk kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Varntresk kirke
Varntresk kirke.jpg
Kirka i juni 2018, foto: Knut Skorpen
Sted: Varntresk i Hattfjelldal kommune
Byggeår: 1986
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Sør-Hålogaland
Prosti: Indre Helgeland
Prestegjeld: Hattfjelldal prestegjeld
Arkitekt: Røros trelast
Materiale: tre
Sitteplasser: 70

Varntresk kirke er en langkirke fra 1986 i Varntresk, Hattfjelldal kommune, Nordland fylke.

Byggverket er i tømmer og har 70 plasser. Kirken ble bygd på dugnad, mens kommunen dekket kostnadene.

Altertavlen, «Kors og klede», ble laget av Karl Linvik i 1930. Døpefonten er i tre og også fra 1930.

Historie

Varntresk fikk egen gravplass først rundt 1895, selv om det hadde vært fast bosetning der fra 1736. Gravplassen ble innvigd i august 1895 etter søknad fra sokneprest Ole Tobias Olsen, men ble tatt i bruk noe før det (Jakob Kolbeinson ble gravlagt september 1894 og en svenske omstreifer, Bernt Larson, ble gravlagt juni 1895).

Det ble nå vanlig at soknepresten kom til Varntresk om sommeren og holdt en gudstjeneste.

Det ble gravlagt 95 personer på denne gravplassen før en ny ble det tatt i bruk ved siden av den gamle i 1936. Da Røsvatnet ble oppdemt, viste det seg at at vannet nådde en halv meter opp på gravene, så disse ble flyttet til en ny gravplass. Den ble innvidd i september 1962.

Kilder

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Varntresk kirke» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.



Artikkelen Varntresk kirke er oppretta gjennom delprosjektet Prestefolk i Nordland

Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Det vil ofte være mer relevant informasjon i oppgitte kilder enn det som er gjengitt, og det kan finnes stoff i bygdebøker og lignende.