Vazelina Bilopphøggers

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Vazelina Bilopphøggers var et rocke- og showband som starta opp på Gjøvik i 1979. Fra 1980 til 2007 hadde bandet over seksti hits på Norsktoppen. Repertoaret besto for det meste av rockeklassikere som de har satt humoristiske tekster til, og som ble framført på totning.

19. september 2019 kunngjorde bandet at det skulle legge opp. Tre planlagte 40-årsjubileum- og avskjedskonserter i Oslo Spektrum i mars 2020 måtte utsettes på grunn av covid-pandemien, men ble til slutt gjennomført 6., 7. og 8. oktober 2022.

Oppstarten

Oppstarten fant sted hjemme hos Arnulf Paulsen i Vindingstadbakken på Gjøvik i romjula 1979. Originalbesetninga var:

Fra starten hadde de også med Jan Einar Johnsen, Bjørn Bogetvedt og Halvor Høynes som utgjørde koret Mannskoret Vrakpant.

De stilte opp i distriktsfinalen i NM i rockGjøvik kino, og vant distriktsuttaket i 1980. De endte som uplassert i landsfinalen i Trondheim, men fikk platekontrakt med Norske Polygram. Singelen «Gi meg fri i kveld» med «Bilopphøggerboogie» på B-sida ble en suksess; begge låter gikk til topps på Norsktoppen.

Hoel og Høynes trakk seg før den første LP-plata ble spilt inn, og Sven Ivar Torbjørn Nicolaysen kom inn som ny bassist. Plata fikk navnet 24 timers service, og solgte i nesten 100 000 eksemplarer.

I 1981 trakk Bogetvedt, Berg og Nicolaysen seg fra bandet. De nye medlemmene som kom inn var:

Jan Einar Johnsen gikk over fra bare koring til også å bidra på keyboard og saksofon, og Mannskoret Vrakpant, som jo hadde vært redusert fra en trio til en duo, ble nedlagt. Rød trakk seg som bassist etter bare noen måneder, og Rune Endal kom inn i stedet. Etter dette var besetninga stabil fram til 1990. I 1981 kom deres andre LP, Slitin i knea.

Storhetstida

Vazelina Bilopphøggers hadde en langvarig storhetstid, fra 1982 og helt fram til rundt 2000. LP'en Blå lys fra 1982 ble spilt inn i London, og bandet hadde stor suksess med den. Tittellåta er et godt eksempel på humoren i tekstene: Her har slageren «Blue Moon» av Richard Rogers og Lorenz Hart blitt til ei låt om å bli stoppa av politiet for å kjøre for fort. Andre eksempler fra samme plate er «I Love You Because» av Leon Payne som ble til «I låven på Ås», «Ain't Nobody here But Us Chickens» av Alex og Joan Whitney Kramer som ble til «Får itte mere pudding tjukken» og G. Bruces «Moody River» som ble til «Blanke Mjøsa».

I 1983 kom LP'en På tur. Der hadde de med strykere fra Oslo-filharmonien. Samme år spilte de sammen med Bo Diddley da han var i Norge. De ble også nominert til en Spellemannspris. Siden har de blitt nominert ytterligere tre ganger, men de har aldri nådd helt opp. Høsten 1983 reiste de til USA under navnet «The Vazelina Carwreckers». Der spilte de inn noen låter i Nashville, og de lagde en reklamefilm for Wasa knekkebrød i New York. De hadde også spillejobber i Minneapolis, Fargo og Seattle. Låtene fra Nashville ble i 1984 gitt ut på Fem fyrer med ved.

På samleplata 5 års jubileum fra 1985 hadde de med to bonusspor sammen med den skotske rockabillygruppa Johnny & The Roccos. Dette året utvida de også aktiviteten: De fikk rollene som «Snekkersvekera» i Alf Prøysens Trost i taklampaDet Norske Teateret. Etter at den forestillinga var spilt til ende, lagde de albumet Musikk tel arbe' i 1986. I forbindelse med lanseringa av det albumet lagde de et show sammen med Hege Schøyen, og senere på året hadde de sommershowet Lufta er for alle i Tønsberg sammen med Hege Schøyen og Øystein Sunde. Det gikk senere en hel sesong på Chat Noir. Ved siden av show-virksomheten spilte de inn LP'en Gå for gull! i 1987.

I 1988 ga Viggo Sandvik ut solo-plata Fisking i Valdres, der tittellåte ble årets store sommerhit. Eldar Vågan har også hatt flere soloutgivelser. Noe nytt album fra Vazelina kom ikke før i 1989; de var for opptatt med turneer og revyer. Da Tempo kom i 1989 ble de belønna med Gammleng-prisen. Samme år satte de opp showet Helt Høggern't med Maj Britt Andersen og Pia Borgli. Neste album, Full behandling, kom i 1990.

Rune Endal trakk seg senere i 1990 som bassist. Det kom ikke inn noe nytt fast medlem, men Terje Methi har deltat på album og forestillinger etter behov. I 1992 ga de ut albumet 11 år uten kvinnfolk, og i 1993 kom lydspor-albumet til den norske versjonen av animasjonsfilmen Rock-A-Doodle. Før jul 1994 kom samlealbumet Gammel Oppland, et utvida album på 75 minutter med bonusspor fra showet På høgg tid. De hadde de spilt på Dizzie Showteater i Oslo og Hotell Klubben i Tønsberg sammen med Marianne Krogness og Nils Vogt.

Våren 1996 var bandet med som husorkester i Comeback med Hallvard FlatlandTVNorge. De øvde da inn en del nye låter, som kom på albumet Hææærli' på toppen ta væla høsten 1996. Utgivelsen ble fulgt opp med turné over store deler av landet.

I 1997 satte Vazelina opp sommershowet Kællt i tæltKappØstre Toten. Nå var de for første gang både arrangører og produsenter. Showet hadde 16 000 tilskuere i løpet av fire uker. Sommeren 1998 fulgte de opp med For fulle seil, som hadde 25 000 tilskuere i løpet av seks uker. Dette var norgesrekord i billettsalg til et sommershow. For fulle seil ble høsten 1999 også satt opp på Dizzie Showteater, der de solgte ytterligere 25 000 billetter. Spesialalbumet 20 års jubileum ble utgitt i begrensa opplag, og ble solgt sammen med signerte og nummererte program fra showet.

Austmannalaget tildelte i 1999 Dialektprisen til bandet for bruken av totning i tekstene. Bandet har også mottatt blant annet Casparprisen i 1985, Østre Toten kommunes kulturpris i 1989, som tidligere nevnt Gammleng-prisen samme år, Mjøsprisen i 2002, Jens Book Jensen-prisen og Eldrerådsprisen.

Julekalender og nye show

Etter 2000 fokuserte bandet mest på fjernsyn og show. I september 2000 begynte de å spille inn Vazelina Hjulkalender med Rubicon TV på oppdrag fra TV2. Manuset til julekalendere var skrevet av Vågan, Sandvik og Alf Tande-P., og musikken var spilt inn av bandet tidligere på året. Den hadde det første året omkring 800 000 seere hver dag. Musikken ble utgitt på albumet Hjulkalender, der «Hem att' tel jul» ble kåra til beste nye julesang av P4. Julekalenderen har gått i reprise flere ganger.

Våren 2001 kom albumet Hei sveis!, og på sommeren hadde de showet Fri Flyt! på Kapp. På høsten forberedte de juleshowet Endelig hem att' tel jul med Maj Britt ANdersen. De jobba også sammen med henne sommeren 2003, med showet Elging i solnedgang på Kapp. På grunn av fokuset på show hadde bandet i liten grad spilt utafor østlandsområdet de siste åra, og vinteren 2004 starta de opp en større turné. Samme år ga de ut DVD'en Rett og slett! med gamle og nye musikkvideoer og innslag fra sceneshow. Mot slutten av året spilte de Hjulbord-showOslo Arbeidersamfund.

Vinteren 2005 nærma det seg 25-årsjubileum for den første plata, og i den anledning ga de ut samlaplata Bedre hell' all medisin!. De lagde også et show sammen med NRKToten brenneriLena. Det fikk tittelen Fortsatt på høgge', og ble sendt på NRK1. Under jubileumsfesten deltok også tidligere medlemmer, og bandet fikk gullplate for Bedre hell' all medisin!. Dette samlealbumet ga faktisk den beste listeplasseringa siden Slitin i knea fra 1981. Samme år fikk de en hedersbevisning, overrakt av Berthold Grünfeld, for samla salg på over en million plater. De hadde også et jubileumsshow på slutten av året, og ga ut tegneserie i forbindelse med reprise på julekalenderen på TV2.

I romjula 2004 fortalte Viggo Sandvik bandet at han ville slutte, og det ble holdt hemmelige prøver for å finne en erstatter. Da Sandvik trakk seg i februar 2006 kunne han annonsere at Kjetil Foseid kom inn som ny vokalist. Hans første opptreden på plate med bandet var singelen Rally rett i kroppen, som var den offisielle låta til Rally Norway i 2007. Senere samme år kom albumet Bensin på bålet, og per 2018 har det ikke kommet flere utgivelser fra bandet.

Vazelina fortsatte imidlertid med å holde konserter. Sommeren 2018 opptrådte de flere steder i Sør-Norge. Tre planlagte 40-årsjubileum- og avskjedskonserter i Oslo Spektrum i mars 2020 måtte utsettes på grunn av covid-pandemien, men ble til slutt gjennomført 6., 7. og 8. oktober 2022.

Litteratur og kilder