Volda videregående skole

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Volda landsgymnas»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamlegymnaset i Volda, bygningen er siden blitt pusset opp.
Foto: Arnfinn Kjelland (2009).

Volda videregående skole (Volda vidaregåande skule) ligger i Volda i Møre og Romsdal. Skolen har 520 elever, 70 pedagogisk tilsatte og et driftspersonale på 15.

Historikk

Volda private millomskole og gymnas ble etablert i 1910 som det første gymnaset på landsbygda i Norge. Fra starten var skolen en privat treårig skole som bygde videre på middelskolen. Skolen fikk statstilskudd og eksamensrett fra 1914, men ble ikke et fireårig landsgymnas før i 1947, og skiftet da navn til Volda offentlege landsgymnas.

Det første kullet gikk ut i 1913, og var på 12 kandidater, hvorav tre kvinner. Kvinneandelen økte til 34 % i årene 1963 til 1967. I 1970 var det 220 som tok examen artium.

Skolen ble etablert av Johan Fredrik Voss og Olav Riste som sammen var rektor frem til 1917. Deretter fortsatte Olav Riste som rektor fram til 1954 da Ingvald Ryste ovrtok fram til 1995. Skolen skiftet senere navn til Volda Gymnas og i 1966 til Volda videregående skole AF da den ble treårig.

Volda Handelsskole, senere Volda videregående skole HK, ble etablert i 1933, også den som den første av sitt slag i Norge utenom byene. Fra og med skoleåret 1994/95 ble disse to skolane slått sammen til en skole med det nåværende navnet Volda videregående skole.

Litteratur

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Volda videregående skole» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.