Wilhelm Wangensten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 17. april 1928: Utsnitt av omtale av Wangenstens første separatutstilling i Oslo.

Wilhelm Marius Wangensten (født 7. mars 1884 i Vestre Toten, død 25. januar 1962) var merkantilt utdannet, og arbeidet innen merkantile yrker i Kristiania før han på begynnelsen av 1920-tallet ble kunstmaler på fulltid. Han har særlig malt motiver fra Sørlandets skjærgård og Telemark.

Familie

Wangensten var sønn av gardbruker Ove Wangensten Øye (f. 1860) og Julie Brobakken (1859-1934), begge fra Eina i Vestre Toten. Foreldrene var ikke gift, og bodde sannsynligvis aldri sammen. Wilhelm var til og med det andre barnet som faren fikk utenfor ekteskap. Wilhelm Wangensten hadde derfor en litt trøblete start på livet, men det kan tenkes at hans velstående farfar, Ole Jenssen Øye på garden Stor-Hegernes, ga noe økonomisk støtte til barnebarnet.

Wilhelm Wangensten ble i 1911 gift med Ulla Marie Østby (1884-1951), deretter, som enkemann, i 1953 med Tordis Leergard (1907-2003).

Liv og virke

Wangensten var merkantilt utdannet, og arbeidet i Kristiania med merkantile yrker fram til rundt 1920. Han arbeidet blant annet ved firmaene Myrens verksted, Brown Boveri og Norsk Elektrisk, som kontorbetjent, kontorist, bokholder og kalkulatør.

Wangensten utdannet seg som kunstmaler hos Pola Gauguin 1920—21, og senere i Paris. Han begynte imidlertid å male noen år tidligere, etter å ha kommet i kontakt med kunstnerne Severin Grande og Otto Johansen. Wangensten hadde også studiereiser til Belgia, Tyskland, Frankrike og Italia.

Wangensten hadde separatutstillinger i Oslo 1928 og 1933, og deltok også på norske utstillinger i København, London, Wien, Budapest, Riga og Paris. Han deltok også på Høstutstillingen en rekke ganger, første gang i 1913, og han er representert i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet.

Wangensten har særlig malt motiver fra Sørlandets skjærgård og Telemark. I Norsk kunstnerleksikon (Universitetsforlaget 1986) beskrives hans slik som maler: Hans form var naturalistisk, teknikken impresjonistisk med små, tette og presise strøk, og enkel lys koloritt.

Wangenstens første separatutstilling, som åpnet i Kunstnerforbundet 18. april 1928, ble omtalt i Aftenposten dagen før (utdrag):

Wilhelm Wangensten har allerede et såpass kjent navn som maler, at det sikkert vil forbause de fleste å høre at den utstilling, han åpner i morgen, er hans første. Og til debutant å være må han sies å ha litt av hvert å fare med. Da vi i formiddag for et øieblikk kikket innom Kunstnerforbundet, fløt salen med lerreter i dystert blått og lysende grønt, det var landskaper fra Sørland og Vestland, kolde sagabilleder og lyse blomsterenger. - Jeg begynte først for alvor å male for 7 år siden, forteller hr. Wangensten.

Wangensten var også mangeårig medlem av direksjonen for Kunstnernes Hus i Oslo, og var formann 1946-57. Han var medlem av styret i Kunstnerforbundet 1946-60.

I adresseboka for Kristiania i 1918, ikke lenge før Wangensten ble maler på heltid, er han oppført som kalkulatør i firmaet Norsk Elektrisk, med bopel Grefsenveien 10 i Aker. I adresseboka for Oslo for 1927 er han oppført som kunstmaler på adressen Stortingsgata 18, fortsatt med bopel i Grefsenveien 10. I adresseboken for 1939 er han oppført på adressen Hafrsfjordsgata 26 b i Oslo, det samme er han i 1950.

Ettermæle

Kunstnerforbundet arrangerte en minneutstilling for Wangensten i 1965. Aftenposten omtale utstillingen i sin utgave 13. januar 1965 (utdrag):

Når Kunstnerforbundet et par år efter hans død arrangerer en minneutstilling, er det nok vesentlig for å hedre ham for hans innsats som styremedlem. Han var en vennsæl mann. Hans sinn var preget av glede og indre harmoni. Hans bilder speiler da også på mange måter dette. Han skildrer sommerlige landskaper, hva enten de befinner seg i Telemark eller ved Oslofjorden, lyrisk og følt, kanskje mer med kjærlighet til motivet som inspirerende kraft enn formers og farvers samvirke.

Wilhelm Wangensten er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Begge konene er begravet sammen med ham.

Kilder og litteratur

Wilhelm Wangensten er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eksterne lenker