London

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Norway House i Cockspur Street ved Trafalgar Square var lenge et samlingssted for nordmenn i London. Fasaden med St. Olav og norske kommunevåpen er bevart.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

London er hovedstad og største by i Storbritannia og England. Byen ligger på begge sider av elven Thames (Themsen) i Sørøst-England. Den har gjennom historien hatt mange bånd til Norge. Blant de tidligste er det felles båndet til St. Olav, som i middelalderen hadde tre kirker oppkalt etter seg i London.

Under okkupasjonen 1940–1945 hadde Regjeringen Nygaardsvold og kong Haakon VII sete i London (regjeringen i Kingston House ved Prince's Gate og kongen i nr. 10 Palace Green, begge ved Hyde Park). Byens navn ble derfor synonymt med konge og regjering, og man bruker ofte benevnelsen «London-regjeringa». Nortraship, rederiet som ble opprettet i 1940 for å disponere den norske handelsflåten, hadde gjennom hele krigen kontorer i Leadenhall Street i City i London.

Sendingene fra BBC var også den beste kilde til nyheter som ikke var styrt av okkupasjonsmakta, så det å «høre på London» ble et kjent begrep. Det var forbudt å lytte til BBCs sendinger, med strenge straffer dersom man ble tatt. BBCs sendinger brukte lyden av kirkeklokkene i kirken St. Mary-le-Bow som pausesignal, og disse klokkene ble derfor et symbol om håp for befolkningene i Norge og andre okkuperte land. I 1966 ga Norge et bronserelieff med motiv av St. Georg som bekjemper dragen, i gave til denne kirken. Det ble avduket av kong Olav.

I 1978 ble det reist et minnesmerke i Hyde Park som takk for den britiske hjelpen til den norske marine og handelsflåte under krigen, den såkalte Norwegian Stone. Ved Lambeth Bride ble det i 2009 reist et minnesmerke over aksjoner mot tyskerne i de okkuperte land, der Tungtvannsaksjonen har fått sin egen plakett.

Norway House i Cockspur Street ved Trafalgar Square var lenge et samlingssted for nordmenn i London, fra mellomkrigstiden av. Fasaden med St. Olav og norske kommunevåpen er bevart, men huset er solgt, og benyttes blant annet som restaurant.

Etter krigen har det vært tradisjon at Oslo kommune gir et juletre som settes opp på Trafalgar Square i Londons sentrum som takk for britisk hjelp i krigsårene.

Gate- og veinavn i London med norsk opphav:

  • Norway Street, en vei i Docklands-området ved Themsen i det sørøstre London.
  • Norway Gate, en vei i Docklands-området ved Themsen i det sørøstre London.
  • Oslo Square, en vei/plass i Docklands-området ved Themsen i det sørøstre London.
  • Bergen Square, en vei/plass i Docklands-området ved Themsen i det sørøstre London.

I sør-østre London ligger også den norske sjømannskirken (St. Olavs kirke). Den første norske menigheten i London ble etablert i 1868 av Den Norske Sjømannsmisjon (som var grunnlagt i 1864), og den første sjømannskirken ble bygget 1871-1872 ved Surry Docks (Ebenezerkirken). Det var Sjømannsmisjonens grunnlegger, Johan Cordt Harmens Storjohann (1832-1914), som var den første sjømannspresten i London, i perioden 1868–1872. Grunnsteinen til dagens kirke ble lagt ned 24. juni 1926 av kronprins Olav, som også var til stede da kirken ble innviet 26. juni 1927. Det finnes også en eldre menighet, den dansk-norske menigheten, som ble grunnlagt rundt 1690. Etter 1814 gikk den over til å bli en dansk kirke, men mange nordmenn brukte den fram til sjømannsmenigheten ble grunnlagt.

Galleri

Kilder