Bakke kirke (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakke kirke
Bakke Kirke (sf0390).jpg
Vinterbilde av Bakke kirke før ombyggingen i 1955.
Sted: Ulleland, Skotselv
Byggeår: 1882-83
Kirkegård: rundt kirken
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Tunsberg
Prosti: Eiker
Prestegjeld: Eiker
Fellesråd: Øvre Eiker
Sokn: Bakke
Arkitekt: Diedrich Andreas Omejer
Teknikk: laft
Materiale: tre
Tårn: ja
Sitteplasser: 250
Annen informasjon: den andre kirken på stedet

Bakke kirke er sognekirke for Bakke sogn. Kirken ligger på gården Ulleland (gnr.189), rett sør for tettstedet Skotselv i Øvre Eiker.

Den nåværende kirken ble bygd 1882-83 etter tegninger av arkitekt Diedrich Andreas Omejer. Den erstattet den gamle Bakke kirke fra 1803, som seinere ble revet. Kirkeklokkene fra den gamle kirken ble overtatt av den nye og er fortsatt i bruk. Den nye kirken ble innviet 10. oktober 1883 av biskop Essendrop. Tidligere samme år var for øvrig Bakke opprettet som residerende kapellani med egen prestegård på Daler.

Altertavlen, som framstiller Kristi oppstandelse, er malt av Gustav Wentzel i 1883 og er en kopi av Adolph Tidemands altertavle i Bragernes kirke. En utskjært døpefont i tre og dåpsfat i sølv stammer fra den gamle kirken, og det samme gjør trolig den praktfulle lysekronen, som er produsert i Tyskland eller Böhmen på slutten av 1700-tallet.

Da kirken ble ombygd og restaurert i 1955, ble taket senket og utsmykket med dekorasjoner av kunstneren Ivar H. Thorkildsen. For øvrig kan nevnes to glassmalerier, av apostlene Peter og Paulus, som opprinnelig var yttervinduer, men som ble flyttet i 1955 og opplyst med kunstig lys.

På kirkegården finnes det gravmonumenter som er fine eksempler på smijernskunst fra 1700-og 1800-tallet, utført for familien Neumann ved Hassel jernverk. Der kan en også finne gravsteinen for verkets fattige, som ble gjenoppdaget i 1972, samt et monument over de falne under siste verdenskrig. Et nytt kapell ble oppført ved siden av kirken i 1973.

Kilder

  • Bakke kirke 100 år, utgitt av Bakke Menighetsråd i 1983.
  • Johnsen, Nils: Eker. Træk av en storbygds saga (utgitt 1914).
  • Pollack, Ada: «Lysekronene i Bakke kirke» i Eikerminne 1963.

Eksterne lenker

Flere foto og andre kilder er registrert i Eiker Arkivs lokalhistoriske database på søkeordet «Bakke kirke» som stedsnavn.

Eiker Leksikons logo.jpeg Bakke kirke (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!

Koordinater: 59.8359° N 9.87296° Ø