Lilla Hansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av arkitekt Lilla Hansen.
Foto: Ukjent. Fra Kvinnenes kulturhistorie (1985).
Boligkomplekset i Thomas Heftyes gate 42 i Kristiania (Heftyeterrassen), fullført 1913, var Lilla Hansens gjennombrudd som arkitekt.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Lilla Hansen, egentlig Georgine Marie Hansen (født 1. april 1872 i Christiania, død 11. juni 1962 i Oslo) var Norges første privatpraktiserende, kvinnelige arkitekt. Hun drev for seg selv fra 1912, samtidig som hun vant en konkurranse om boliger i Thomas Heftyes gate 42 i Kristiania. Selv om hun hadde arkitektkontor i hovedstaden, tegnet hun bygninger, mest boliger og omsorgsbygg, også andre steder i landet.

Familie

Lilla Hansen var datter av disponent Georg Martin Hansen (1828–1915) og Maren Paulowna Victoria Bülow (1838–1898), og var søster av lege Victor Bülow-Hansen (1861–1938). Hun forble ugift.

Liv og virke

Lilla Hansen studerte modellering hos billedhuggeren Hans Lerche før hun begynte sin grunnutdannelse ved Den Kongelige Tegneskoles bygningslinje under Herman Major Schirmer. Disse studiene ble fullført i 1894, og hun hadde deretter en praksisperiode hos art nouveau-innovatøren Victor Horta i Brussel. I folketellingen for 1900 er hun oppført som beboer på adressen Huitfelts Gade 5 i Kristiania, men Brussel er oppgitt som midlertidig bosted.

Etter Brussel-oppholdet assisterte hun arkitekt Halfdan Berle, og var også i København hos professor Martin Nyrop. I 1903 var hun ansvarlig for oppførelsen av et sommerhus for Theodor FrølichNesøya i Asker (Vestre vei 93). I 1910 sto hun for våningshuset på Hval gård for godseier Wilhelm Roede, også i Asker.

I 1912 startet Lilla Hansen for seg selv i forbindelse med at hun oppførte et stort boligkompleks i Thomas Heftyes gate 42 i Kristiania, den såkalte Heftyeterrassen. Dette ble hennes gjennombrudd som arkitekt.

I 1915/16 sto hun også bak ombyggingen av Geitmyrsveien 11 til Studiehjem for unge piker. Hun spesialiserte seg på boliger og omsorgsbygninger, og tegnet blant annet sykehus og tuberkulosehjem på Tolga i Østerdalen (1930) og Norske Kvinners Sanitetsforenings elev- og søsterhjem i Geitmyrsveien i Oslo (1935).

Blant boligene hennes kan nevnes villaen i Tallak Nielsens gate 1 i bydelen Torstrand i Larvik, oppført i 1922 for såpefabrikant Erik Marcussen, og hjørne-boliggården i Gyldenløves gate 19 i Oslo i 1929. På slutten av 1930-tallet gikk hun inn i et samarbeid med arkitektfirmaet Bjercke og Eliassen (kjent blant annet for Sjømannsskolen i Oslo og Sjømennenes minnehall i Stavern).

I 1918 er hun i adresseboken for Kristiania oppført med kontor i Tordenskiolds gate 7, og med bosted i Holmenkollen. I adresseboken for 1950 er hun oppført med samme kontoradresse, men med bosted Brone i Asker.

Ettermæle

I sin artikkel om Lilla Hansen i Norsk biografisk leksikon skriver Wenche Findal blant annet:

Som kvinnelig arkitekt var Lilla Hansen en pioner i norsk arkitekturhistorie. Det var uten tvil krevende å være kvinne i et mannsdominert miljø, og på sine eldre dager skrev hun: “Jeg ble spurt om hvorledes jeg klarte de høirøstete byggmestrene. Svaret blir: Jeg hvisker.”

Lilla Hansen er gravlagt på Gamle Aker kirkegård i Oslo.

Kilder og referanser

Murvillaen i Tallak Nielsens gate 1 i Larvik ble tegnet av Lilla Hansen, oppført i 1922 for såpefabrikant Erik Marcussen.
Foto: Morten Bakkeli (2010)

Eksterne lenker