Lillestrøm kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lillestrøm kommune
Lillestrøm kommunevåpen (uoffisiell versjon).png
Basisdata
Kommunenummer 3030
Fylke Viken
Kommunesenter Lillestrøm
Areal 460  km²
Areal land 425.87  km²
Areal vann 34.13  km²
Folketall 83 821 (2018)
Grunnlagt 2020
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere

Lillestrøm kommune på Nedre Romerike i Viken fylke ble oppretta 1. januar 2020 ved sammenslåing av Skedsmo, Sørum og Fet kommuner. Kommunen er oppkalt etter Lillestrøm by, som er administrasjonssenteret i kommunen. Det har også tidligere vært en kommune ved samme navn, se Lillestrøm kommune (1908-1962).

Utover Lillestrøm er det også andre tettsteder i kommunen: Strømmen, Kjeller, Skedsmokorset, Fetsund, Frogner og Sørumsand.

Kommunen fikk etter sammenslåingen i 2020 en befolkning på over 85 000, noe som gjør den til Norges niende største kommune.

Politikk

Kommunen styres etter formannskapsmodellen, og det er kommunestyret på 55 medlemmer som er kommunens øverste politiske organ.

Kommunestyret har fire faste hovedutvalg (HU); HU for oppvekst, HU for helse og mestring, HU for miljø og samfunn og HU for kultur. Det er 11 representanter i hvert av utvalgene. I tillegg kommer Kontrollutvalget med fem medlemmer.

Formannskapet har ansvar for kommunalplanarbeidet og har 15 medlemmer.

Kommunevalget 2019[1]
Parti Prosent Medlemmer i kommunestyret Medlemmer i formannskapet
Arbeiderpartiet 29,9 % 16 4
Høyre 19,6 % 11 3
Senterpartiet 11,9 % 7 2
Fremskrittspartiet 10,7 % 6 1
Miljøpartiet De Grønne 6,4 % 4 1
Folkets Røst By og Bygdeliste 5,1 % 3 1
Sosialistisk venstreparti 5,0 % 3 1
Venstre 2,9 % 2 1
Rødt 2,6 % 1
Kristelig Folkeparti 2,4 % 1 1
Pensjonistpartiet 1,7 % 1
Andre 1,8%

Jørgen Vik (Ap) ble valgt til kommunens første ordfører. Thor Grosås (Sp) ble valgt til varaordfører.

Navn

Lillestrøm kommune er oppkalt etter administrasjonssenteret Lillestrøm by. Byen er oppkalt etter Lille Strøm Station, som fikk navnet sitt fra Lille Strøm gård i Rælingen på andre siden av Nitelva.

Det var stor uenighet om hva navnet på den nye kommunen skulle bli. Noen ville beholde et av de eksisterende kommunenavnene Skedsmo, Sørum og Fet. Andre ville finne et nytt navn som omhandler alle de tre kommunene. Blant disse var "Søndre Romerike" et av forslagene som fikk mest støtte. Etter en flere måneder lang debatt, vedtok kommunestyrene i Skedsmo og Fet Lillestrøm som navn på kommunen. Kommunestyret i Sørum vedtok Søndre Romerike som navn. I desember 2017 bestemte daværende kommunalminister Jan Tore Sanner at navnet på kommunen skal være Lillestrøm. I mai 2018 vedtok Skedsmo BUK enstemmig et ønske om folkeavstemning over kommunenavnet. Ønsket ble sendt til orientering i Skedsmo kommunestyre og fellesnemda, men førte ikke frem.

Kommunevåpen

Lillestrøm kommunevåpen (uoffisiell versjon).png

Lillestrøms kommunevåpen viser tre stokkebåter. Motivet skal symbolisere historie, nåtid og framtid. Stokkebåtene i våpenet viser til den 2200 år gamle stokkebåten som ble funnet i Sørum.

Kommunestyret vedtok blasoneringen: "I blått, tre sølv stokkebåter stevnende inn fra høyre".

Våpenet er konstruert av byrået Siste Skrik Kommunikasjon, og har fått mye kritikk fra de lokale historielagene fordi stokkebåten ikke gjenspeiler Skedsmo, Sørum og Fets felles historie knyttet til sagbruk og tømmerfløting.

Historie

Lillestrøm kommune ble dannet 1. januar 2020 etter sammenslåingen av kommunene Skedsmo, Sørum og Fet.

Referanser

Litteratur og kilder