Robert Collett

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert Collett.
Foto: Ukjent (1862).

Robert Collett (født 2. desember 1842, død 27. januar 1913) var eldste sønn av Peter Jonas Collett og Camilla Collett. Han var professor i zoologi, et aktivt medlem av Den norske Turistforening og en ivrig amatørfotograf med et godt blikk for både motiv og komposisjon.

Han tok ikke bare vitenskapelige bilder, men var også interessert i menneskene han møtte, og hvordan de levde. Det er bevart rundt 600 glassnegativ etter Robert Collett fra de siste tiåra av 1800-tallet. Samlingen inneholder motiv fra hele landet. I 1913 fikk Norske Kvinners Sanitetsforening hele fotoarkivet etter Robert Collett som testamentarisk gave. Meningen var å sette sammen bildene til en mappe som skulle selges i turisttiden om sommeren og ved juletider hvert år til inntekt for et fond til «tuberkulosens bekæmpelse». På grunn av første verdenskrig ble aldri Colletts ønske oppfylt.

Årsaken til at professor Collett testamenterte bildene til Sanitetsforeningen, var at han selv hadde svake lunger og flere ganger måtte oppholde seg på sanatorium. Glassnegativsamlingen med notatbøker til ble oppbevart ved Zoologisk Museum i Oslo til 1994 da den ble overført til Nasjonalbiblioteket, avd. Oslo. I 1987 ga Norske Kvinners Sanitetsforening ut en kalender med bilder fra denne samlingen.

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Robert Collett er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!