Nelly Westby Knutsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nelly Westby Knutsen.
Foto: Mjøsmuseet

Nelly Westby Knutsen (født Westby Hansen 11. mars 1894 i Kristiania, død 2. februar 1984) var fotograf på Gjøvik i 50 år, fra 1923 til 1973. Fotoatelieret og butikken hennes var en ganske stor familiebedrift som sysselsatte 10-15 personer, og der mange fotografer gikk i lære og tok svennebrev. Nelly Westby Knutsen var en dyktig portrettfotograf med retusjering som spesialitet. Den store samlinga hennes tilhører nå Mjøsmuseet.

Familie

Hun var datter av ingeniør Hans Peter Hansen og Emma Westby, og i 1910 bodde familien i Grefsenveien 9Sagene i Kristiania. Nelly ble gift med Reidar Knutsen (1903-77) sønn av Andrine og Ivar Knutsen. De fikk sønnen Finn (1926-2013) og dattera Bjørg, gift Simonsen. Begge barna ble fotografer.

Bakgrunn

Nelly utdannet seg i tre år hos J. B. Carlsen i Kristiania i 3 år, og hun arbeidet hos Eivind Enger og Schwartzmann, begge i hovedstaden. Hun avla svenneprøva i 1923 på Gjøvik, og den besto i portrett-, eksteriør- og interiørfotografering. I prøvenemnda satt Hellbjørg Gjørvad, Marie Haug Syvertsen og Arne Landmark.

Gjøvik

Samhold-gården på Gjøvik (1948), et av bildene i den store samlinga etter Westby Knutsen.

I 1923 overtok hun det atelieret i Storgata 12Gjøvik som Hilda Julin hadde startet i 1888. Seinere ble mannen hennes, Reidar Knutsen, medarbeider, og de utvidet firmaet til også å omfatte fotohandel. I 1933 fikk Nelly håndverksbrev, og da flytta de også inn i nye lokaler i nabogården, Storgata 10. Her dreiv Reidar og Nelly Westby Knutsen til gården ble revet i 1973. I 1972 ble hun æresmedlem av Oplandenes Fotograflaug.

Lærlinger og svenner

Kilder

Fra Knutsens familiegravsted på Gjøvik kirkegård.
Foto: Mette Engeskog Nordengen (2007).

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Nelly Westby Knutsen er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.