Hans H. Lie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fronheim på Vinstra, som Hans H. Lie bygde og bodde i. Han innreda atelier i andre etasje.
Foto: Hans H. Lie (1900).

Hans Halvorsen Lie (født 22. mars 1867 i Nes i Hallingdal, død 25. oktober 1918 i Nord-Fron) var fotograf med atelier på Vinstra, Ringebu og Otta.

Han var sønn av gardbrukerne Halvor Olsen og Ragne Guttormsdatter. Etter hvert ble han elev av Johan Lund i Christiania, men fotograferte sannsynligvis først i hjembygda. I 1891 bodde han med søsteren i Nes og jobbet som fotograf. I 1893 ble han engasjert av Sigurd Jørstad for å fotografere ved det nye hotellet han hadde bygget i Volbu, Øystre Slidre. I 1895 gifta han seg med Margit S. Jørstad, født 1875 i Øystre Slidre som datter av Sigurd Jørstad.

I 1895 flyttet paret til Vinstra. Med dette ble Vinstra det første stedet i Gudbrandsdalen med faglig utlært fotograf. Her bygget de eget hus med glasstakatelier i andre etasje. I folketellinga 1910 er Hans og Margit Lie oppgitt med fem barn i husstanden, og var bosatt på Fronheim.

Lie reiste mye rundt i distriktet og fotograferte, med atelierer også på Ringebu og Otta. Når fotografen ikke var hjemme på Vinstra hendte det at kona måtte ta seg av fotograferingen der. En mengde av Lies landskapsbilder fra Gudbrandsdalen ble laget til prospektkort. Foruten portretter og landskaper fotograferte han også dyr, blant annet hingster når de skulle på utstilling.

Politisk aktiv var Lie i Arbeiderdemokratene. Ved stortingsvalget i 1906 stilte han som varakandidat, men selv om Johan Castberg vant kretsen klart for Arbeiderdemokratene, var verken Lie eller den andre arbeiderdemokratiske varakandidaten i nærheten av å bli valgt. Det ble Venstres sittende stortingsrepresentant og ordfører i Dovre, Edvard Olsen Landheim.

Ved stortingsvalget i 1909 stilte Lie som varakandidat for Landheim som nå også hadde gått over til Arbeiderdemokratene. De fikk konkurranse fra den «uavhengige Venstre»-mannen J.L. Hirsch som med Frisinnede Venstres J.O. Domaas som varakandidat vant første valgomgang. Lie fikk 876 stemmer mot Domaas' 1 385. Seiersmarginen var ikke stor nok for Hirsch og Domaas, og det ble en andre valgomgang. Nå vant Landheim knepent, men Domaas vant suverent som varakandidat.

Hans H. Lie døde 51 år gammel i 1918 av spanskesyken med bronkitt. Forretningene på Vinstra og Otta ble da overtatt av sønnen Sverre H. Lie, som drev dem under navnet H. H. Lies Efterfølger til 1922. Firmaet ble så bortleid til østerrikeren Ferry Karl Zemann (26.4.1897-) som senere slo seg ned som fotograf i Lillehammer, deretter til John H. Rusten, som kjøpte det hele i 1934 og drev det til 1960. En annen sønn, Hallvard Lie, ble gift med Eli Kinck (f. 1897), datter av forfatterparet Hans E. Kinck og Minda Ramm.

Hans H. Lie etterlot seg ca. 25 000 fotografiske plater med protokoller, som sønnesønnene Eystein og Sigurd Lie i 1972 deponerte i SS. Samlingen inneholder foruten portretter, blant annet bilder fra arbeidslivet, anleggsvirksomheten og jernbaneutbyggingen i Gudbrandsdalen. Repronegativer av endel av hans bilder finnes i Worm-Petersens samling i NTM. De Sandvigske Samlinger - Maihaugen har glassplater etter ham.

Fronheim ble revet «da det ikke altfor vakre kommunehuset ble reist», ifølge Gudbrandsdølen Dagningens vurdering.

Se også

Kilder

  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket
  • Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Gudbrandsdølen og Lillehammer Tilskuer 03.11.1978 og 07.11.1984
  • Larsen, Peter og Sigrid Lien: Norsk fotohistorie, 2007
  • Fotografregister : oversyn over ein del av fotografene med tilknytning til Valdres (upublisert manuskript i Preus museum, 2011).


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Hans H. Lie er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.