Ferry Karl Zemann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ferdinand «Ferry» Karl Zemann (født 26. april 1897 i Wien, død 18. september 1955 samme sted) var fotograf.

Sønn av Josef Zemann og Theresia Kourek. Gift med Rudolfine Anna, datter av Josef Sigmund og Karoline. 1 datter. Avd. I og II ved den 3-årige Graphische Lehr- und Versuchsanstalt i Wien. Svennebrev og håndverksbrev. Kom til Norge som flyktning etter første verdenskrig og startet som medarbeider hos Georg Johannes Betzonich i Drammen. Han etablerte senere forretningen Otta FotoOtta i Gudbrandsdalen i kompaniskap med F.A. Kling. Annonserte i 1926 i Lillehammer-avisene at han driver Foto-Atelier-Otta. Flyttet fra Otta, og drev en tid på Vinstra (ca. 1930-1934).

Han flyttet til Lillehammer i 1934. Overtok fotoforretningen til Alvilde Torp (som ble drevet av Margit Stendahl og Karen Bjerke) og etablerte Mesna Foto på hjørnet Storgata/Bankgata, hvor Promenadekafeen lå før.

Zemann tok i bruk nye fotografiske metoder og hjelpemidler, og ved siden av å være en dyktig fotograf, var han også en fremragende forretningsmann, og det betydde en voldsom konkurranse for de etablerte atelierene Barth og Torp. Mesna Foto ble i 1942 overtatt av Gunnar Lind. Zemann forlot byen i 1943 og reiste til Østerrike. Han begynte da trolig som fotograf i Wien.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Ferry Karl Zemann er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.