Haakon Qviller (1896–1931): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Redigert.)
Linje 4: Linje 4:
[[Bilde:Haakon Qviller Stavanger 1922.jpg|thumb|300px|Haakon Qviller i Stavanger 1922.]]
[[Bilde:Haakon Qviller Stavanger 1922.jpg|thumb|300px|Haakon Qviller i Stavanger 1922.]]


'''Haakon Qviller''' ([[1896]]-[[1931]]) var født i [[Sverige]], men kom til [[Lillestrøm]] som 12-åring da hans far startet [[Lillestrøm Cellulosefabrikk AS|Lillestrøms Cellulosefabrik]]. Haakon fikk tidlig interesse for fly og fallskjermutsprang, og var jevnlig innom i [[Kjeller flyplass|Kjeller]]miljøet. Etter hvert startet han med oppvisninger, og rakk å utføre nærmere 200 hopp før han omkom under en oppvisning i New Zealand i mai 1931.
'''Haakon Qviller''' ([[31.03.1896]]-[[03.05.1931]]) var født i Nedre Eiker, men familien flyttet tidlig til [[Sverige]]. Haakon var blitt 12 år da de i 2008 flyttet til [[Lillestrøm]] hvor faren Theodor Qviller (f. 20.10.1858 i Eidsberg, død 11.08.1923 i Lillestrøm) deltok ved byggingen av [[Lillestrøm Cellulosefabrikk AS|Lillestrøms Cellulosefabrik]], der han senere ble bestyrer. Haakon fikk tidlig interesse for fly og fallskjermutsprang, og var jevnlig innom i [[Kjeller flyplass|Kjeller]]miljøet. Etter hvert startet han med oppvisninger, og rakk å utføre nærmere 200 hopp før han omkom under en oppvisning i ved Oamuru nær Christchurch i New Zealand 3. mai 1931.


== Nær bekjent av Roald Amundsen ==
== Nær bekjent av Roald Amundsen ==
Linje 40: Linje 40:
* Familien Qviller
* Familien Qviller
* Anne-Kathrine Diserud
* Anne-Kathrine Diserud
* Fritt Fall - https://www.fallskjermveteranene.com/gallery/Fordetbegnte.pdf





Sideversjonen fra 27. jun. 2024 kl. 17:03

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.
Faldskjærmopvisningen i Stavanger 1922.
Faldskjærms-demonstration i Stavanger 1922.
Haakon Qviller i Stavanger 1922.

Haakon Qviller (31.03.1896-03.05.1931) var født i Nedre Eiker, men familien flyttet tidlig til Sverige. Haakon var blitt 12 år da de i 2008 flyttet til Lillestrøm hvor faren Theodor Qviller (f. 20.10.1858 i Eidsberg, død 11.08.1923 i Lillestrøm) deltok ved byggingen av Lillestrøms Cellulosefabrik, der han senere ble bestyrer. Haakon fikk tidlig interesse for fly og fallskjermutsprang, og var jevnlig innom i Kjellermiljøet. Etter hvert startet han med oppvisninger, og rakk å utføre nærmere 200 hopp før han omkom under en oppvisning i ved Oamuru nær Christchurch i New Zealand 3. mai 1931.

Nær bekjent av Roald Amundsen

Roald Amundsen var født i 1872 og tok sitt flysertifikat på Kjeller i 1914. Etter at han hadde tatt sitt sertifikat var han invitert til middag hjemme hos Haakons foreldre – de bodde i det gule huset rett overfor Lillestrøm stasjon. Det fortelles at Haakons søster Belle ble hysjet på da hun ved under middagen høyt og tydelig spurte om hvorfor Roald Amundsen hadde så stor nese!

Profesjonell fallskjermhopper

Det verserer mange historier om Haakons dristige utsprang. Han foretok sitt første hopp over Kjeller i 1920. Da han året etter hoppet på Jeløya ved Moss ble det dramatisk. Han hadde lagt skjermen galt på ryggen, og selv etter flere forsøk klarte han ikke å få skjermen til å folde seg ut. Men etter en kraftig kollbøttemanøver lot skjermen seg endelig åpne. Han hadde da kurs rett mot et nybygg, men klarte med nød og neppe å komme unna i siste liten.

Noen dager senere skulle han foreta den første offisielle fallskjermoppvisningen i Norge. Stedet var Tyveholmen ved Hamar, hvor mange mennesker hadde samlet seg. Vinden var nok sterkere enn beregnet, så han drev ut over Mjøsa og havnet i vannet så spruten sto. Men båter var i beredskap, så ble han ble raskt fisket opp igjen.

Noen år senere gikk det verre. Under et internasjonalt flystevne i Gøteborg hoppet han ut over flyplassen, men også her førte en sterk vind til at han drev utover mot sjøen. Ved kaien lå en damper, og Qviller var nær ved å bli spiddet av en av skipets høye master. Han unngikk masten, men havnet i sjøen og ble liggende en god stund før noen fisket ham opp.

Høyderekord

I 1926 hoppet han fra hele 5000 meters høyde, det hadde ingen gjort før ham.

Dobbeltutsprang

Sammen med en ingeniør Vogt skulle han under et stevne på Etterstad i Oslo foreta et dobbeltutsprang. Men vinden var uberegnelig, så det gikk ikke bedre enn at de begge landet på Ekeberg. Ingeniør Vogt omkom under et utsprang over Bygdøy en tid etter dette.

Australia

Drevet av eventyrlyst og utferdstrang hadde han i slutten av 1920-årene havnet i Australia, hvor han ble boende en tid. Fallskjermutsprang var fortsatt hans hovedbeskjeftigelse. Det fortelles også her om et tilfelle hvor han drev langt ut over sjøen, og at han ble liggende lenge i vannet og var nær ved å drukne. En annen gang havnet han i et tre, men også dette slapp han heldig fra.

Luftens livbøye

Haakon Qviller var nok litt av en våghals, men han var seriøst opptatt av å virke for økt sikkerhet i luften. Han hadde derfor et klart blikk for at det han drev på med ville ha stor betydning for at det kunne bidra til å redde andre piloters liv.

Fatal ulykke

Haakon visste at han levde et farlig liv, og under en oppvisning på fjerntliggende Oamuru på New-Zealand møtte han sin skjebne i mai 1931. Ved et utsprang fra 1500 meters høyde foldet ikke skjermen seg ut, og en eventyrlig livshistorie var slutt.

Kilder



Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.