Johan Petter Tønne
Mal:Thumb høyre Johan Petter Tønne født 20. november 1863 på Tønne gård i Sparbu død 30. juni 1918 i Trondheim var utdannet lærer, men så vidt vites praktiserte han knapt i det faget. Når han kom til Trondheim vet vi ikke for sikkert, men at han ble avholdsmann i sitt 21. år har vi fra Aake O. Verdal, som han kom til å ha mye med i forbindelse med sitt engasjement i Det Norske Totalavholdsselskap. Folketellingene fra Trondheim i 1900 og 1910 gir oss noen svar på hva han drev med, men egentlig ikke stort mer enn hva venner i avholdsbevegelsen skrev om ham. Joh. P. Tønne redigerte også Trøndelagens Avis i nær 13 år.
Snill onkel
Slekta forteller at Johan Petter – til like med sine brødre; Andreas og Kristian ble påkostet seminarutdanning i Klæbu; ikke av faren Ole Andersen Tønne på bruk nr. 3, men onkelen; Job P. Tønne som satt på Tønne bruk nr. 2 med ei skyld på 2 mark og 39 øre sto for denne dåden. En merkverdighet som sannsynligvis kan spores til at Job var barnløs mens Ole i tillegg til de tre sønnene også var far til ei datter og en sønn.
Utferd
Når og hvor Johan dro etter seminareksamenen vet vi ikke for sikkert, men mange tegn peker mot Trondheim. Det at han så å si ble omvendt – til avholdenhet da han var 21 år kan tyde på var like etter avlagt seminareksamen. Og dette året; antagelig 1884, var blant andre emissær og avholdsagitator Ole Kallem svært aktiv i Trøndelagsfylkene. Han hadde forresten stiftet Trondhjems og omegns totalafholdsforening i 1879.
Men vi vet også at Johan Petter Tønne sammen med kjøpmann Andreas Sakariassen Oksvold, klokker Karl Wanderås, bonde, klokker og lærer Christoffer Hjelde og sersjant Johan Flækstad var oppnevnt i et interimstyre fra 1890 som ledet fram mot at Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag ble utskilt fra Trondhjems og omegns totalafholdsforening i Steinkjer bedehus i 1891. På det konstituerende møtet i Bjørnhussalen på Steinkjer den 26. september 1890 ble Tønne valgt til kasserer, Oksvold formann mens Wanderås ble nestformann. Kildene til dette beskriver at Tønne «budde seinare i Trondheim». Derfor kan vi fastslå at han enda må ha bodd i Nord-Trøndelag, sannsynligvis i Steinkjer. Men han ble ikke valgt inn i «bestyrelsen» på kretsmøtet den 11. og 12. juni 1891, hvis fremste formål var å konfirmere separasjonen – eller dannelsen av «Indtrøndelagen kreds», slik interimstyret foreslo i sitt styremøte 26/9 -1890.
Taleren/agitatoren
På stiftelsesmøtet for Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag i Steinkjer bedehus, åpningsdagen den 11. juni, forteller Aake O. Verdal at «seminarist J. Tønne holdt ei innleiing um skaaltalor og skaaldrikkeskikken», hvoretter denne uttalelsen ble enstemmig vedtatt:
«Forsamlingen uttaler som sin overbevisning, at skaaltalor og skaaldrikkeskikken er en taabelig og meningsløs uskik, som afholdsfolket under ingen omstendighet bør støtte». Etter at neste dags møte var åpna med andakt innledet Tønne til debatt om Folkeavstemning og kommunestyrevedtak om rusdrikkhandel der han til slutt foreslo at forsamlingen sa seg enig med Sven Aarrestad i hans «votum i monopolkomiteen», noe møtedeltagerne sluttet enstemmig opp om.
Eksakt hvor mange år Tønne satt i bestyrelsene for de mange Totalavholdsforeninger han var en del av gjennom sitt medlemsskap i Trondheim Totalavholdslag, vet vi ikke. Men det kan ikke ha vært småtterier – etter som han er beskrevet i mange av de kildene vi har hatt tilgang til, skrevet av menn med et godt og nært forhold til avholdsbevegelsens nestor i Norge; Det Norske Totalavholdsselskap.
Familie og yrkeskarriere
Vi klarer altså ikke å finne belegg for en konkret dato eller årstall verken for når Johan P. Tønne avla seminareksamen eller når han kom til Trondheim, og i de kilder vi har hatt til rådighet har det heller ikke lyktes å finne andre konkrete yrkeshenvisninger enn de som er nevnt i folketellingene fra Trondheim for 1900 og 1910. Da fortelles det at den lille familien bodde i Øvre Baklandet 36, og han ved første telling var «bokholder ved Mineralvandfabrik». I tellinga fra 1910 ser vi at han da var blitt revisor i kommunen. Sistnevnte yrkesbetegnelse beretter også Aake O. Verdal om i et skrift av 1915 som vi har benyttet oss av. Stillingen som kommunal revisor ser det ut til at han har fått enten i 1909 eller 1910, for sogneprest A. Halvorsen skriver i sin bok om Det norske totalavholdsselskap 1859-1909, at han «blev forretningsmand efterat være utdannet til lærer».
Johan Peter Tønne ble gift med Thale Josefine (født 1865 i Steinkjer). I 1900 bodde også Elen Maria Tønne (født 1872) sammen med familien. Hun var «sysselsatt i Tønnes hus med forskjellig husgjerning» og var en halvsøster av Johan P.. Dessuten losjerte en kontorfullmektig i Norges bank ved navn Torstein Arnet (født 1850) hos Tønne det året.
I henhold til folketellinga fra Trondheim for 1910 var Tønne da blitt revisor i kommunen. I samme husholdning på adressen Øvre Baklandet 36, bodde den gang den ni år gamle pleiedatteren Tordis Johanne, som var datter av Johan Petters halvsøster Elen – og som i henhold til opplysninger fra slektninger også var under Johans bror Andreas Olsen Tønnes omsorg på Fossem gård i Ogndal. Hvorom allting er; da jentas mor døde, ble Tordis tatt inn som «pleiedatter», først hos Andreas og seinere hos Johan Petter, før hun kom tilbake til Ogndalen omkring 1912. I tillegg bodde tjenestepige Olaug Kjeldaas (født i Inderøy den 22. august 1892) i samme leilighet på Bakklandet i 1910.
I 1918, samme året han døde, finner vi at han da i følge ei adressebok skal ha bodde på adressen Kongens gate 79 i Trondheim, og han var da fortsatt oppført som revisor.
Redaktøren
Da Aake Olav Verdal skrev om ham i 1915, nevnes det at mens Tønne var i Trondheim var han både «kommunerevisor», «bladstyrar» og medlem av bystyret i tillegg til det arbeidet han gjorde for Det Norske Totalavholdsselskap som styremedlem og formann for Trondheim avhaldslag og Trondheim fylke av Det norske Totalavholdsselskap.
Det har ikke lyktes å finne opptegnelser fra hans tid i bystyret i Trondheim, men i Tom Arbo Høegs verk om Norske aviser 1763-1969 ser vi at Joh. P. Tønne var redaktør for Trondheim fylke av DNTs organ Trøndelagens Avis i to perioder; først fra 1903 til 1911 og så i perioden 1914-1917.
Kilder
- Det norske Totalavholdsselskab: Beretning fra Kredsbestyrelsen for Throndhjems Kreds for Tiden fra 30te April 1883 til 30te April 1884: Afgivet til Kredsmødet i Namsos den 1ste og den 2den Mai d. A. Samt referat af Forhandlingerne ved samme Møde, Trondhjem U. Å. (1884)
- Halvorsen, A.: Det norske totalavholdsselskap 1859-1909, Kristiania 1909
- Høeg, Tom Arbo: Norske aviser 1763-1969, Oslo 1973
- Verdal, Aake O.: Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag: 25 aars minne (1891-1915), Steinkjer U. Å. (1915)
- Folketellingen for Trondheim 1900 og 1910
- http://www.trondheim.folkebibl.no/db/adresseboktrondheim//1918/3_7_20050413_125442.pdf
- http://da4.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=sk16011908&gardpostnr=5496&personpostnr=5496