Sandtorg kirke
Mal:Thumb høyreSandtorg kirke i Sørvik ble ombygd fra et utslitt bedehus, bygd i sveitserstil akkurat der kirka står. Opprinnelig var bedehuset en del av Job Thode Holst sin bygningsmasse i Samasjøen. Kirka ble oppbygd etter tegninger av Harstadarkitekten Sigurd Bjørhovde. Datidens biskop, Eivind Berggrav ble så fornøyd med arbeidet at han kalte det nyinnvigde gudshuset for en edelsten. Innvendig er kirkebygget gitt en særpreget patina som var Domenico Erdmanns verk. Men årsaken til at kirka kom, var en ren tilfeldighet. En uventet ekstrainntekt til Sandtorg kommune i form av utlignet skatt til en banksjef ble kirkas fødselshjelp. Komiteen som sto for arbeidet med å få egen kirke hadde da vært i virksomhet siden 1890.
Vigd av Berggrav
Sandtorg kirke, som til daglig går under betegnelsen Sørvik-kirka, ble vigd av biskop Eivind Berggrav 13. juli 1933. Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre
Lang prosess
Folket i søndre Trondenes herred ville ha eget kirkebygg. Det var alt for langt å ro helt til Trondenes. Derfor ble det nedsatt en kirkekomite i 1890. Det varte og det rakk, og mens komiteen venta brøt folket i Kilbotn ut og bygget sitt eget forsamlingshus i 1905. Mye av årsaken til denne utålmodigheten kan nok tilskrives den store læstadianske populasjonen blant oppsitterne i Kilbotn og Medkila.
Bedehus ble kirke
Sandtorg menighet fikk overtatt sveitserhuset i 1 ¾ etasje, som i mange år var brukt som bedehus. Huset som sto der kirka står i dag, tilfredsstilte ikke Kirkedeparetementets krav til kirkebygg, derfor måtte det skapes om. Kommunekassa i gamle Sandtorg herred var skrapet, men fikk uventet tilskudd ved at banksjef A. P. Moe ble ilignet ekstraskatt for unndratte inntekter. I følge avisa Dagens Nyheter medførte det en økt skatteinntekt på 35.000 kroner. Arkitekt Sigurd Bjørhovde ble satt på jobben, og dermed var arbeidet ferdig, så å si med en gang! Selvsagt med bistand fra mer enn én arbeider!
Biskop Berggrav ble svært begeistret for kirka han vigde. Han roste arkitekten for godt utført arbeid med å forandre det gamle og stygge bedehuset til et gudshus. «Han har virkelig omskapt en pakkasse til et juvelskrin», var Berggravs sluttreplikk
Sandtorg kirke er preget av den nordiske nybarokken, med rettlinjet, spiss tårnhette og kirkeskipets rene flater med et tønnehvelv som løfter seg over midten. Takrytteren er plassert tilnærmet midt på bygget, med tilbygg for kor og våpenhus i hver sin ende. Jens Christian Eldal forklarer dette som nasjonalromantisk uttrykk med forbilder fra 1600 og 1700-tallet.
Fargeprakt
Sandtorg kirke skal ha vært malt med en saftig, mørk okerfarge da den var ferdig. Fargen vakte en del reaksjoner som seinere ledet til overmaling. Inventaret har imidlertid fått beholde fargekonsulent Domenico Erdmanns mørke hovedfarger med lysere og friskere toner, som fortsatt fungerer, tross det nyere umalte trepanelet.
Biskop Berggrav skal ha vært særdeles godt fornøyd med kirka han vigde. Han roste arkitekten for godt utført arbeid med å forandre det gamle og stygge bedehuset til et gudshus. «Han har virkelig omskapt en pakkasse til et juvelskrin», var Berggravs sluttreplikk.
Det er knapt 20 kilometer fra Harstad sentrum til Sørvik-kirka.
Krigsminnesmerker ved kirka
Like ved kirka er det reist et minnesmerke over dem fra Sandtorg kommune som falt i krigen 1940-1945. På kirkegården er det også tre gaver for engelske flygere som falt i kommunen 1945.
Se egen artikkel om Krigsminnesmerkene ved Sandtorg kirke.
Kilder
- Dagens Nyheter, Harstad: Notis om banksjefA. P. Moe 20. juli 1929 s 3.
- Kristiansen, Gunnar E.: Sandtorg Kirke [1]
- Kilbotn Forsamlingshus 1905-2005 v/ husstyret, Harstad 2005
- Magnar Pettersen, som vokste opp i Melvik per Sørvik intervjuet 8. april 2011.
Anbefalt litteratur:
- Pettersen, Magnar: Trondenes prosti 1870-1890 ; Byggingen av Sandtorg kirke 1891-1933 1996
- Eldal, Jens Christian: «En fredelig befestning» Nasjonalromantisk statsarkitektur i nord. i Arkitektur i Nord-Norge redigert av Hage, Ingebjørg, Elin Haugdal, Bodil Ruud og Sveinulf Hegstad. 2008
Koordinater: 68.683389° N 16.531482° Ø