A. P. Moe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Pedersen Moe.

Anders Pedersen Moe (født 26. juli 1852 i Vefsn, død 24. april 1929) var stortingsrepresentant og en betydningsfull banksjef fra 1921 til 1927 og i de 40 år han satt i styret for Trondenes Sparebank fra 1880 til 1920. På folkemunne gikk han under navnet «Bank-Moe», mens han selv i offisielle sammenhenger konsekvent brukte betegnelsen «A. P. Moe». Denne navneversjonen er brukt i de fleste historiske kilder og står til og med på gravsteinen hans på Trondenes.
Moe byge bolig på Seljestad i 1917.

Utdanning og politisk virke

Moe tok eksamen ved Tromsø Seminar 1874 og kom til Trondenes i 1878 som fullmektig hos lensmann Strøm. Han var også herredskasserer i sju år og ble valgt til Stortinget to ganger for partiet Venstre - 1895-1897 og 1898-1900.

Sparebanken

Trondenes Sparebank ble opprettet 1863. Lærer og kirkesanger Aage Jonassen Lund (svigerfar til Rikard Kaarbø) ble den første styreformannen, og Lars Mikal Hansen var kasserer (som var å likne med det som seinere het banksjef) de første årene. Fra 1880 fikk banken en meget markant styremedlem i A. P. Moe. Han var en sterk personlighet, og det var en alminnelig oppfatning at det var hans fortjeneste at banken klarte seg så bra gjennom de kritiske 1880-årene og særlig gjennom 1920-årene da mange banker gikk over ende. Blant disse var Harstad-bankene Harstad Sparebank og Senjens Privatbank.

Ved inngangen til 1900 var Trondenes Sparebank den største banken i Tromsø amts landdistrikt, bare Tromsø Sparebank hadde større forvaltningskapital. Mye av æren kan tilskrives Moes ledelse. Han var dristig når det bød seg og forsiktig når det var påkrevet.

Ekstraskatt

Da Sandtorg menighet fikk overtatt sveitserhuset i 1 ¾ etasje, som i mange år var brukt som bedehus ville de gjøre det om til kirke, men huset som sto der kirka står i dag, tilfredsstilte ikke Kirkedepartementets krav til kirkebygg, derfor måtte det skapes om. Kommunekassa i Sandtorg herred var bunnskrapt, men fikk uventet tilskudd ved at banksjef A. P. Moe ble ilignet ekstraskatt for unndratte inntekter. Ifølge avisa Dagens Nyheter medførte det en økt skatteinntekt på 35.000 kroner til Sandtorg kommune.

Kilder

  • Methi, Hans: Trondenes Sparebank 75 år. Dreiers grafiske anstalt, Stavanger 1938.
  • Mappe i Harstad Bibliotek: Bank i Harstad.
  • Bendiks Norman. «Starten på Trondenes Sparebank». Årbok for Harstad 2009.
  • Lysaker, Trygve: Trondenes bygdebok - Trondenes sogns historie B. Harstad 1978.

Eksterne lenker