Kjeldearkiv:Krigens siste fase for de tyske styrkene
Denne historien gir oss et innblikk i et oppdrag de tyske styrkene på Kjeller hadde i krigens aller siste dager her i landet. Den er basert på artikkelen «En historie fra fredsdagene i 1945», skrevet i 2002 av Finn Aarum, Askim.
Krigsopphør for Tyskland
Historien starter på kontinentet tidlig i mai 1945. De samlede tyske styrkene hadde onsdag 2. mai kapitulert betingelsesløst i Nord-Italia, og 4. mai kapitulerte de i Nederland, Nord-Tyskland og Danmark. Avtalen trådte i kraft lørdag 5. mai kl. 08.00.
Krigen fortsatte i Norge
De samlede tyske styrkene i Norge var fortsatt intakt og det var klart at de kunne fortsette krigen i "Festung Norwegen" hvis de fikk ordre om det. Tyske flyavdelinger i Nord-Tyskland fikk i løpet av natten til 5. mai ordre om å forberede overføring av flyene til Norge neste morgen. Overføringen måtte være gjennomført innen kl. 08.00 da kapitulasjonen trådte i kraft. Flyene startet fra forskjellige flyplasser rundt klokken 06.00. Været var dårlig, med et stormsenter over Skagerrak, noe som ga et tykt skydekke med regn og dårlig sikt. Flygerne måtte derfor fly etter instrumentene mesteparten av turen. Egnede flykart over Norge var ikke å oppdrive. Fly med to motorer kunne fly direkte til Sola, mens jagerfly med bare én motor måtte etterfylle drivstofftankene på forskjellige flyplasser nord i Danmark. Flyene hadde bare bensin til én vei. Fant de ikke flyplassen i Norge var det ikke nok igjen for retur til Danmark.
Fem-seks av flyene kom seg greit fram til Rødenessjøen i Østfold. Ved Kroksund begynte de å kretse rundt oppe i luften. To av dem kom stadig lavere over Krokgårdene, og snart landet det ene på buken på et jorde så støvføyken drev til alle kanter. Rett etter landet det andre på samme måten. De tre andre flyene fortsatte nordover. Ett av dem landet ved gården Søndre Soprim. Etter en kort samtale ba flygeren om å få låne telefonen. Han ringte da den tyske Overkommandoen og fortalte hva som hadde skjedd. Han fikk ordre om ikke å forlate gården eller flyet inntil videre. Lørdag ettermiddag ankom to tyske offiserer fra Oslo til Søndre Soprim. De hadde først en samtale med flygeren, deretter spurte de høflig om flygeren kunne få bo på gården til flyet ble hentet.
På Krok hoppet begge flygerne ut av hvert sitt fly uskadet. Begge viste seg å være fra Estland, de trodde de hadde landet i Sverige. Flygerne var oberleutnant Edgar Martensohn og leutnant Jahn Sepa.
Det viste seg etter hvert at hele 114 tyske fly hadde tatt av med kurs for Norge. Samtlige av de øvrige flyene hadde landet på flyplassene Sola, Lista og Kjevik.
Hjelp fra Kjeller
Mandag formiddag 7. mai kom 10-15 tyskere fra Kjeller flyplass med to lastebiler og en tilhenger. De hadde med seg verktøy i store kasser. De hadde også med seg noen store, svarte avlange ballonger. Ballongene var av tykk svart gummi og var tomme for luft. Ballongene ble skjøvet inn under vingene og skroget på flyet og deretter pumpet opp. Da flyet var kommet høyt nok, satte de støttebukker under vingene og slapp ned hjulene slik at flyet kunne flyttes på bakken.
Jarl Eugen Bakken fulgte med på demonteringen av flyet, og kunne fortelle: «Sjefen for tyskerne var en feldwebel (sersjant). Han brukte mest kjeft for å holde orden på denne gjengen som tøyset og pratet. De fikk ikke gjort så mye. Men det var én mekaniker, han hadde forresten en romslig overall på seg. Han arbeidet jevnt og trutt hele tiden og brydde seg ikke om feldwebelen. Han visste hvordan et fly skulle demonteres. Jeg hadde inntrykk av at han gjorde hele jobben alene. En slik mann måtte være verdifull å ha for et verksted.»
Sent på ettermiddagen fikk tyskerne vite av Ruth Simonsen (40 år i 1945) at Tyskland hadde kapitulert også i Norge. Stor jubel blant alle sammen, og mange kastet luene i været av bare glede. Da de var ferdige med å bruke ballongene slapp de luften ut av dem. På kvelden mandag 7. mai var begge bilene ferdig opplastet og parkert ved hovedinngangen.
Tirsdag morgen 8. mai var det norske flagget allerede på plass på en del av gårdene i området. Tyskerne pakket ferdig resten og gjorde seg ferdig til å dra. Bakpå lasteplanet på den ene bilen lå flyet i deler, halen på det stakk ut bak lasteplanet. På den andre lastebilen var det soldater. De vinket med luene sine da de forsvant bortover veien. På østre Krok lå de to tyske jagerflyene fremdeles på jordet bak låven.
I Norsk Flyhistorisk Tidsskrift nr 2/97 er saken omtalt slik: "I dokumentene fra avviklingsstaben til Luftwaffe i Norge, finnes en del notater om de fire nødlandede flyene. Den 6. juli ble det bestemt å sette opp en gruppe med tyske soldater på Rygge flyplass, for å hente de to flyene ved Rødenessjøen. Det viste seg ikke å være så enkelt. Særlig var det problemer med å finne et egnet kjøretøy og dessuten å få tildeling av drivstoff. Det hele ordnet seg etter en masse korrespondanse og samtlige 4 fly var brakt til Rygge innen den 23. i samme måned. Den 25. september kunne restkommandoen av tyskere på Rygge melde at Royal Air Force hadde sprengt alle 16 Messerschmitt Bf 109 som sto på plassen, og i tillegg fire havarerte Focke-Wulf 190."
Kilder
- Aarum, Finn: En historie fra fredsdagene i 1945
- Norsk Flyhistorisk Tidsskrift nr. 2/97
Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten. |