Ismail Haji Ahmed (1991–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. jul. 2023 kl. 10:31 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (just)
Hopp til navigering Hopp til søk
"Ismail Haji Ahmed 19 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Folk oppfordres til å ta på de inngraverte navnene, slik at de blir blankere og blankere med årene.
Foto: Skjermdump NRK (2022)
22.juli-senterets bursdagsblomst til Ismail Haji Ahmed, 23. august 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Ismail Haji Ahmed (født 23. august 1991, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var en av AUF-erne fra Hamar som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. Ahmed var ved Pumpehuset på Utøya. Han var også kjent under artistnavnet Isma Brown, og var med i tv-programmet Norske talenter våren 2011. Brødrene hans, Kahlid og Mubarak, var også på Utøya, men overlevde.

Bisettelsen

Ahmed ble gravlagt fredag 29. juli 2011. Først var familien samlet i en formell seremoni i en liten moské på Hamar. Seinere på dagen ble han gravlagt på Hol gravlund. Det var et hundretalls mennesker tilstede, deriblant bestevennen og artisten "Mo". Justisminister Knut Storberget (Ap) holdt tale under begravelsen.

Ahmed etterlater seg mor Samira, far Haji Ahmed, storebror Kahlid, storesøstrene Mariann, Adya, Samya og lillebroren Mubarak.


Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

Ismail Haji Ahmed til minne

Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at Ismail Haij Ahmed var en av de unge som ble rammet av tragedien på Utøya. Han ble bare 19 år gammel. Vi kan bare ane hvordan hans nærmeste opplever tapet. Vi har den dypeste medfølelse for hans nære familie, for hans venner og hans kamerater i AUF. Sammen sørger vi over tapet av en fantastisk ressurssterk gutt som på ubegripelig vis ble revet fra oss fredag 22. juli.

Ismail – Isma blant venner – var en positiv, fargerik og omsorgsfull gutt. Han tok sterk avstand fra rasisme, og var tillitsfull, åpen og imøtekommende. ”Det skulle vært flere som Isma”, sier en som sto ham nært. Han var en gledesspreder og et stort forbilde.

Det var fantastisk å se ham danse. Han var en ledestjerne for de andre unge i dansemiljøet på Ringsaker, Hamar og andre steder i regionen. Gjennom sin rolle som instruktør bidro han til å overføre sitt talent til de yngre i miljøet. Barna forgudet ham, og mange beundret hans evne til å løfte andre frem. På den måten gjorde han alle rundt seg litt sterkere. Det kan vi alle lære noe av.

Det at Isma som flerkulturell var aktiv i AUF gir sorgen en ekstra dimensjon. Terroristens mål var nettopp å angripe det Isma bidro til – et felleskap for alle som føler seg hjemme i landet vårt. Det er en viktig lærdom å trekke ut av det forferdelige som har skjedd. Ondskap kjenner ingen religion, ingen landegrenser. Vi som står igjen skal klare å se hverandre over religion og landegrenser i tiden fremover. Minnet etter Isma vil være en av våre viktigste ledestjerner i dette arbeidet.

Ungdommene som møttes på Utøya ville bevege verden. De hadde viljen, motet og styrken til å gjøre det. De trodde på demokrati, debatt og diskusjon. De representerte noen av våre viktigste idealer. Nå er det vårt ansvar å føre idealene videre. Av respekt for Isma og hans falne kamerater.

Vi får ikke Isma tilbake, men vi kan bruke hans meningsløse bortgang til å styrke troen på det han sto for. La Isma inspirere oss til å vise raushet, åpenhet og omsorg for hverandre. Til å løfte menneskene rundt oss, og bruke vårt eget overskudd til å hjelpe andre. Tapet vil vi for alltid bære med oss. Men vi kan hedre hans minne ved å aldri glemme verdiene han satte høyest.

Vi lyser fred over Ismail Haij Ahmed sitt minne.


Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna

Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Hamar kommunes minnesmerke er reist på Mjøsholmen i friluftsområdet Koigen. Kommunen mista Ismail Haji Ahmed og Andreas Dalby Grønnesby i terrorangrepet på Utøya.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære.

Teksten på Ahmeds minnebok lyder:

Ismail, eller Isma som han ble kalt av
venner, var nest yngst i søskenflokken
på seks. Storebror Kahlid, Isma og
lillebror Mobarak var alle tre på Utøya
sammen denne sommeren. Isma hadde
vært der hver sommer siden 2008, men
denne gangen kom han ikke tilbake.
Isma ble medlem i AUF i 2007 etter å
ha blitt vervet av sin storebror, og var
blant annet landsmøterepresentant for
Hedmark ved landsmøte i 2010.
I tillegg til å være politisk engasjert,
var han en stor bidragsyter i form av
kulturelle innslag under AUFs møter
og andre arrangementer. Han var
veldig opptatt av dans og musikk og
deltok på danseverkstedet på Utøya
der han var medarrangør. Isma var
russ våren 2011 og hadde planer om
å ta videre utdanning innen dans og
musikk. Han hadde også store ønsker
om å bli modell. Hans drøm var å
opprette en danseskole for alle som
ønsket det. På fritiden var Isma en
engasjert, inspirerende og populær
danseinstruktør for barn og ungdom
på hjemstedet. Familien forteller at
Isma var den som skapte liv hjemme
og spredte glede rundt seg. Isma blir
beskrevet som veldig følsom og hadde
stor omsorg for andre menneskers
ve og vel. Isma var ærlig, direkte
og et veldig sosialt menneske som
stadig knyttet nye kontakter. Han
klarte å få alle til å le, og savnet er
stort i familien og venneflokken.

Isma etterlater seg mor Samira,
far Haji Ahmed, storebror Kahlid,
storesøsteren Mariann, Adya,
Samya og lillebroren Mobarak.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur