Ismail Haji Ahmed (1991–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Ismail Haji Ahmed 19 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
(Eva Rogneflåten).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Ismail Haji Ahmed, 19 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22.juli-senterets bursdagsblomst til Ismail Haji Ahmed, 23. august 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Ismail Haji Ahmed (født 23. august 1991, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var en av AUF-erne fra Hamar som ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Ahmed var ved Pumpehuset på Utøya. Han var også kjent under artistnavnet Isma Brown, og var med i tv-programmet Norske talenter våren 2011. Brødrene hans, Kahlid og Mubarak, var også på Utøya, men overlevde.

Bisettelsen

Ahmed ble gravlagt fredag 29. juli 2011. Først var familien samlet i en formell seremoni i en liten moské på Hamar. Seinere på dagen ble han gravlagt på Hol gravlund. Det var et hundretalls mennesker tilstede, deriblant bestevennen og artisten "Mo". Justisminister Knut Storberget (Ap) holdt tale under begravelsen.

Ahmed etterlot seg mor Samira, far Haji Ahmed, storebror Kahlid, storesøstrene Mariann, Adya, Samya og lillebroren Mubarak.


Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

[...] Ismail – Isma blant venner – var en positiv, fargerik og omsorgsfull gutt. Han tok sterk avstand fra rasisme, og var tillitsfull, åpen og imøtekommende. ”Det skulle vært flere som Isma”, sier en som sto ham nært. Han var en gledesspreder og et stort forbilde.

Det var fantastisk å se ham danse. Han var en ledestjerne for de andre unge i dansemiljøet på Ringsaker, Hamar og andre steder i regionen. Gjennom sin rolle som instruktør bidro han til å overføre sitt talent til de yngre i miljøet. Barna forgudet ham, og mange beundret hans evne til å løfte andre frem. På den måten gjorde han alle rundt seg litt sterkere. Det kan vi alle lære noe av.[...]

Vi lyser fred over Ismail Haij Ahmed sitt minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen. På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Hamar kommunes minnesmerke er reist på Mjøsholmen i friluftsområdet Koigen. Kommunen mista Ismail Haji Ahmed og Andreas Dalby Grønnesby i terrorangrepet på Utøya.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side. Her ved bursdagsblomsten satt i resepsjonen 23. august 2022.

Utøyas bursdagsmarkering

Utøya har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [2]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Ismail Haji Ahmeds minnebokside avilbda.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur