Børshagen

Børshagen, tidligere kalt Grønningen og Esplanaden, er et parkanlegg i Oslo sentrum, avgrensa av Fred. Olsens gate, Tollbugata, Strandgata og Rådhusgata. Siden 1826 har Børsen fylte det meste av eiendommen. Tidligere har området vært fisketorg, og det var også den første parken i byen som ble opparbeida for offentlige midler.

Børshagen var opprinnelig en park som dekka hele eiendommen til Oslo Børs. Siden 1826 har parken utgjort omkring fire dekar rundt Børsen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Børshagen brukes vel så mye som snarvei gjennom kvartalet som til rekreasjonsområde.
Foto: Narve Skarpmoen

Opprinnelige lå det et grunt havnebasseng nedafor Fred. Olsens gate, som tidligere het Store Strandgate. Der rant byens avløpsvann ut i havna, så det var ikke blant de triveligste stedene ved havna. I 1720-åra begynte man å fylle opp området. I det nordre hjørnet av det som nå er Børshagen ble det plassert ei vaktstue, kalt Byens Vagt. Hensikten med det var å demme opp for den økende smuglinga. Vaktstua ble stående der helt til 1888.

Rundt 1750 begynte man å bruke det oppfylte området som fisketorg. Torget ble gradvis utvida til det gikk helt ned til Søndre brygge. Mot slutten av 1700-tallet tok området ved Søndre brygge, som fikk navnet Fiskebrygga, helt over, og der holdt fisketorget til fram til 1830-åra da en ny fiskehall ble bygd ved Sadelmakerhullet.

I og med at fisketorget flytta lå eiendommen åpen, med unntak av den lille vaktstua. Byens myndigheter bestemte seg for å anlegge en park der. Christiania fikk sin første offentlige park i 1760-åra, da Bernt Anker anla Paléhagen. Nå hadde man altså kommet dit at byen ville anlegge en park for offentlige midler. Havnedirektør I.C. Smith tegna opp planene, og gartner Balle fikk i oppdrag å plante 300 nederlandske lindetrær. Det gjorde han i årene 1805–1806, men opparbeidinga gikk ikke helt etter planen. Det er uklart hva som skjedde; kanskje var grunnen ikke spesielt egna for beplantning. I 1812 kom Selskabet for Christiania Byes Vel inn for å ta over arbeidet. De fikk blant annet tildelt fanger fra slaveriet på Akershus som arbeidskraft. I 1819 sto parken endelig klar.

Parken fikk navnet Grønningen, og man kalte den også for Esplanaden. Den ble veldig populær, og blant annet hadde militærmusikken regelmessige konserter der. Til tross for dette skulle ikke parken få være intakt særlig lenge. Allerede i 1826 var presset for stort, og det ble gitt tillatelse til å oppføre en bygning for Oslo Børs der. Den tok det meste av tomta, og bare omkring fire dekar med parkområde står igjen rundt Børsen. Området er inngjerda, men er åpent på dagtid.

En stor nordamerikansk lønn som ble planta der på 1800-tallet sto fram til 1936, da det ble ødelagt under en storm.

Galleri

Litteratur

Koordinater: 59.909193° N 10.748127° Ø