Milly Bergh

Andrea Fredrikke Emilie «Milly» Ihlen, også kjent som Milly Thaulow og fra 1891 som Milly Bergh resten av livet, (født 1. oktober 1860 i Horten, død 1937 i Oslo) var en motejournalist og kokebokforfatter. Hun opptrådte også en periode som pianist og sanger, sammen med sin daværende ektemann Ludvig Bergh.

Milly Ihlen

Familieforhold

Hun var datter av admiral og første direktør for klassifiseringsselskapet Det Norske Veritas, Nils Ihlen (1824–1905) og dyrevernforkjemperen Julie Fredrikke Ihlen f. Nicolaysen (1840-1922). Hun vokste opp dels i Horten og dels i Kristiania.

Hun ble 25. juni 1881 gift med lege og sanitetskaptein Carl Thaulow, kunstmaleren Frits Thaulows bror. Etter at de ble skilt, ble hun i 1891 gift med skuespiller Ludvig Bergh, ekteskapet ble oppløst i 1910. Bergh ble samme år direktør ved Den Nationale Scene. Før hun ble gift med Bergh, fødte hun 6. januar 1890 en datter i Berlin, Julie Anna Johanne Bergh (1890-1962), som Bergh anerkjente henne som sin datter. Hun ble senere gift med skuespilleren Hans Bille.

Virke

Hun ble tidlig en kjent person i de øvre sosiale lag, da hun allerede som ganske ung var modell for en rekke motebilder. De vakte en viss skandale at den pene admiralsdatteren lot seg avbilde på denne måten, som fremhevet hennes ansikt og kropp.

Hun var en kjent skikkelse i Kristianias selskapsliv og ga i årene 1887 og 1888 ga hun sangundervisning. Etter at hun ble gift med Bergh, opptradte hun også med sang og piano sammen med ham. I 1893 hadde hun en rolle på Carl Johan TeatretChristiania Tivoli, men hadde ingen flere opptredener etter skilsmissen fra Bergh.

Hun var en av de første mote- og matskribenter i norsk presse. Som journalist ble hun særlig aktiv etter skilsmissen fra Bergh i 1910. Hun var tidlig ute med å fremme feministiske ideer og likestilling.

 
Hun er gravlagt som Milly Bergh i familiegraven på Borre kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

I 1921 ga hun ut kokeboken Morsom mat under navnet Milly Bergh.

Hun er gravlagt på familiegravstedet på Borre kirkegård.

Forhold til Edvard Munch

Sommeren og høsten 1885 har hun et forhold til den nesten fire år yngre Edvard Munch, og hun ble hans første store kjærlighet. Hun var kjent som en stor flørt og Munchs forhold til henne var fra hans side intenst, men også preget av skam og skjensel. Hans forhold til henne hadde også av sterk lengsel, også lenge etter at forholdet var over.

Hun etablerte etter hvert en avstand til ham og unngikk ham, og han opplevde det som det ulimate sviket og ydmykelse da hun etter å ha skilt seg fra ektemannen Carl Thaulow og giftet seg med Ludvig Bergh i stedet for å gjenoppta kontakten med ham. Denne erfaringen gjorde at Munch, som i sin samtid ble betraktet som en svært ettertraktet mann, hadde problemer med å knytte seg nært til kvinner.

Munch kommer tilbake til denne opplevelsen også i bildet «Livets dans» (1899-1900), hvor de to er modeller til det dansende paret i forkant av bildet.

Kilder