Odd Kristian Bendiksen

Odd Kristian Bendiksen (best kjent under navnet «Tætt»), født i Harstad 4. juli 1932, og vokste opp like ved Idrettsplassen, som senere fikk navnet Harstad stadion. Under krigsårene med generell idrettsboikott ble det likevel blant unge gutter spilt mye gatefotball i Parken i Harstad. Og da freden kom, kunne en godt forberedt guttegjeng melde seg inn i Harstad Idrettslag (HIL) og snart utgjøre stammen i et godt juniorlag, som igjen la grunnlaget for et fotballag i suveren særklasse i Nord-Norge. «Tætt» fremhevet seg tidlig og ble alt som 15-åring fast på dette laget.

Tætt Bendiksen i kjent positur på grusbanen på Harstad Stadion 1953.
En annen kjent fotballspiller fra Harstad, Trygve Bornø, gratulerer Tætt Bendiksen med Harstad bys fortjenstmedalje etter overrekkelsen i juli 2016.
Foto: Helge Eriksen.

I HILs gullalder fra 1952 til 1965 ble han en markant frontfigur, og var i mange år kaptein på laget, som dominerte i nordnorsk fotball på denne tida. Nord-Norge hadde på den tida egen serie- og cup-ordning, og eget landsdelslag, hvor «Tætt» var selvskreven.

Fra boka Ved egne krefter, Harstad bys historie, tas med to sitat: «De lokale spillerne på HIL var helter og forbilder for mange i byen. Folk kom langveis fra for å følge heltene sine på stadion». Og om HIL: «De stilte med fryktelige størrelser som «Tætt» Bendiksen, Leif Bruun, Jarle Mathisen og Alf Røkenes.» Det var laget som var «idolet», og langt på vei var det symbolisert ved «Tætt» sin rolle. Disse og resten av laget skapte en interesse og et miljø langt utenom Harstad stadion.

I 1965 måtte «Tætt» legge fotballskoene på hylla, da en skade satte stopper for videre kariære. Men han var ikke ute av miljøet, og hans kompetanse og erfaring har senere aktive kunnet nyte godt av.

Trenervirksomhet

«Tætt»s fotballkunnskap og kapasitet var grunnlaget for at han alt i 1955 ble en del av trenerteamet i laget, frem til 1960 sammen med Edin Igeland (hovedtrener) og Alf Røkenes, og videre frem til 1965 trener sammen med Alf Røkenes, hele tida for A-laget. Samtidig var han aktiv som trener for aldersbestemte klasser, gjennomførte prøver som førte til Norges Fotballforbunds ferdighetsmerke for mange unge. Dette ble lagt merke til i fotballmiljøet, og hadde positiv virkning i det lokale miljøet rundt klubben.

Harstad var «fotballbyen i nord»

«Fotballen var en sterk identitetsskaper etter 1945» heter det i byhistorien. I disse årene var det svært viktig å skape fellesskap og ha noe å være sammen om. Fotballen fikk en slik posisjon i Harstad, særlig representert ved Harstad Idrettslag. Folk møtte opp i tusenvis til vanlige kamper. I 1959 var storlaget Larvik Turn på besøk, og 7.200 tilskuere møtte opp! «Tætt» scoret tre av fem mål for HIL (HIL vant 5-3), og var naturlig i sentrum for alt oppstyr! «Tætt»s treningsiver og ferdigheter smittet ikke bare over på lagkameratene, men også på de andre fotballmiljøene i byen og distriktet, slik at Harstad fortjente betegnelsen «fotballbyen i nord.»

«Tætt»s merittliste

  • Ni cupfinaler i årene mellom 1953 og 1962 der laget vant seks av disse.
  • Seriemesterskap fem ganger i Distrikt 10 (høgste nivå i nord) mellom 1955 og 1963.
  • Deltok i ti landsdelskamper mot Nord-Sverige.
  • Var første spiller fra Nord-Norge på landslagssamling - i Danmark 1959.
  • Fra å starte som frontfigur i HIL ble «Tætt» den store spilleren i nordnorsk fotball.
  • I 2016 ble Odd Kristian Bendiksen tildelt Harstad bys fortjenstmedalje.

Arvtaker

Idrettesferdigheter går ofte i arv, og «Tætt» kunne glede seg over at sønnesønnen Thomas Kind Bendiksen gikk i farfarens fotspor og ble profesjonell fotballspiller. Han var «proff» i Skottland og kan se tilbake på 21 landskamper, de fleste på aldersbestemte trinn, men også to A-landskamper.

Kilder

  • Innstillingen fra komiteen for «Harstad bys fortjenstmedalje».
  • Steinnes, Kristian: Ved egne krefter.
  • Harstad Tidende 6. desember 2016 om Thomas Kind Bendiksen.