Trond Berntsen (1960–2011)

Trond Berntsen født 12.05.1960, døde 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune. Politimannen Trond Berntsen fra Hokksund i Øvre Eiker var på Utøya som sivil vaktmann. Han var den første som ble skutt under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Berntsen befant seg, sammen med Monica Bøsei, i området mellom informasjonshuset og brygga på Utøya.

Trond Berntsen 51 år er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
22. juli-minnesmerket i Øvre Eiker står i Skriverparken i Hokksund.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Trond Berntsen, 51 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22. juli-senterets bursdagsblomst til Trond Berntsen, 12. mai 2023.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Berntsen jobba i Politiets utlendingsenhet i Oslo. Sønnen på ti år, som også var på øya, overlevde.

Bisettelsen

Berntsen ble bisatt fra Haug kirke i Hokksund fredag 5. august 2011. Ordfører Ann Sire Fjerdingstad (H), leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen og leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad deltok. Det var fulle benkerader og mer enn 600 tilstede. Storingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen (Sp) og Martin Kolberg (Ap) representerte det offisielle Norge. Berntsen ble beskrevet som ærlig, pliktoppfyllende og inkluderende i talene. Han hadde et særlig engasjement for ungdommen og stilte ofte som sivil vaktmann på Utøya.

Det var fanevakt fra Oslo politiforening og Berntsen ble kjørt til sitt siste hvilested eskortert av to politimotorsykler.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

[...]Nok en sommer skulle politimannen Trond Berntsen, på privat overtid, sørge for at deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya skulle være trygge. I mange år hadde Trond, sammen med gode venner, tatt på seg ansvaret for denne jobben.

Trond likte Utøya og ungdommene der. Og ungdommene likte Trond. For AUFere som hadde vært der før, var det alltid gjensidig glede over å møte hverandre igjen. Hans tilstedeværelse ga ungdommen trygghet. For mange av dem var han en uadskillelig del av minnene om Utøya.[...]

Vi lyser fred over Trond Berntsens minne.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet. [1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. 22. juli-minnesmerket i Øvre Eiker står i Skriverparken i Hokksund.

Der finnes flere minnesmerker som skal hedre alle 22. juli-ofrene; Et midlertidig nasjonalt minnesmerke på Johan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019), Lysningen ute på Utøya, samt det nasjonale minnestedetUtøyakaia i Hole kommune (avduka 2022).

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.

Kilder og litteratur