1878-byggebeltesteinene i Aker herred: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Nr 47!)
({{ikke koord}})
Linje 52: Linje 52:
[[Kategori:Kommunegrenser]]
[[Kategori:Kommunegrenser]]
[[Kategori:Etableringer i 1878]]
[[Kategori:Etableringer i 1878]]
{{ikke koord}}

Sideversjonen fra 21. apr. 2015 kl. 12:09

Mal:Thumb høyre

81 nummererte grensesteiner ble satt opp mellom Kristiania kommune og Aker herred i forbindelse med utvidelsen av Kristiania i 1878, den siste store grenserevisjonen før sammenslåingen av Oslo og Aker i 1948. Stein nr. 1 sto ved Kongshavn i øst, og nr. 81 sto ved Frognerkilen i vest. I underkant av halvparten av dem er bevart. Men unntak av enkelte av steinene med tidlige nummer, var steinene laget av grorudgranitt.

I forbindelse med 1878-utvidelsen ble det i tillegg satt opp såkalte byggebeltesteiner ca. 1/8 av en gammel norsk mil (ca. 1,4 km.) utenfor selve bygrensen, inn i Aker herred, for å markere et areal der det var restriksjoner på bygging (men ikke forbud). Det vil si at her gjaldt Kristianias bygningsforskrifter, inkludert murtvang. Hensikten var å unngå slumpreget forstadsbebyggelse i tre, slik man hadde hatt utenfor tidligere bygrenser, som "Ny York" ved Grünerløkka.

I alt 75 slike byggebeltesteiner (også kalt beltesteiner eller ytre grensesteiner) ble satt opp for å markere denne byggerestriksjonsgrensen, og 12 av disse er kjent bevart. De fleste står på sin opprinnelig plassering, men enkelte er flyttet noe på. Også disse steinene var nummererte.

Utseendemessig ligner byggebeltesteinene de de ovennevnte regulære grensesteinene, men de mangler en kongekrone som disse hadde, samt bokstavene A og K (for Aker og Kristiania). Byggebeltesteinene er også laget av grorudgranitt, som de fleste av de vanlige grensesteinene.

Se egen artikkel om de regulære 1878-grensesteinene her: 1878-grensesteinene mellom Kristiania og Aker.

Oversikt over bevarte 1878-byggebeltesteiner

Mal:Thumb høyre

De 12 kjente bevarte byggebeltesteinene er (etter Arne Sunde og Petter Andreas Heier):

Galleri

Kilder og referanser