Brukersamtale:Olav Momrak-Haugan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen!

Velkommen ombord, Olav Momrak-Haugan! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Wikien vår er hele tiden i utvikling, og veien blir i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Olav Momrak-Haugan! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Wikien vår utviklar seg heile tida, og vegen blir i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

Trond Nygård (Kallrustad) 22. mar 2011 kl. 10:19 (CET)

Heggland valfartkyrkje

Hei Olav, og velkommen her på wikien. Om du ser på din artikkel om Heggland valfartkyrkje, vil du se at jeg har endra litt på den, bare form, ikke innhold. Jeg har satt inn lenker til andre artikler, og satt inn overskrifter. Ta en titt på det så skjønner du sikkert hvordan man gjør, - om du lurer på noe er det bare å spørre om råd, enten her på samtalesida di, eller på mi brukerside som du finner ved å klikke på signaturen min. Du nevner to personer ved etternavn: Lund og Qvisling. Kunne du satt på fornavna deres, - det hadde vært flott å kunne sette inn lenke fra navna deres slik at leserne av artikkelen din forstår at det er ønske om egne artikler om dem. Dersom du har noe lokalhistorisk litteratur som handler om Heggland valfartkyrkje, hadde det dessuten vært veldig fint om du kunne skrevet dem inn nederst i artikkelen. Lykke til videre med skrivinga, jeg gleder meg til å lese mer! Vennlig hilsen Marthe Glad 29. mar 2011 kl. 16:54 (CEST)

Eg har kopi av teikninga i Skilling Magazin, men får ikkje lagt inn. Har og kopiar av teikningar av to andre kyrkjer. Kva kan gjerast? Elles er eg imponera over kva du får ut av mine skriverier. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan.
Hei igjen. Så flott at du satt på kildeliste. Har du scanna eller tatt bilde av disse bildene? Etter det du sier burde de nemlig være gamle nok til å kunne lastes opp under lisensen "forelda opphavsrett". Vennlig hilsen Marthe Glad 30. mar 2011 kl. 16:40 (CEST)
Hei Olav. Har gjort de samme tilpasningene med Moland kyrkje, altså formatert artikkelen. Ser at også denne viser til noen illustrasjoner. Kan du forsøke å laste opp disse? Går det ikke, kan vi foreløpig bare fjerne henvisningene i teksten. Ellers vil jeg nevne at parenteser i tittelen, f.eks. "Moland kyrkje (Fyresdal kommune)", bare skal brukes hvis det er flere steder med samme navn. Ellers holder det å skrive Moland kyrkje. Med helsing Trond Nygård (Kallrustad) 31. mar 2011 kl. 15:26 (CEST)

Hei! Eg har mange bilete og har gong på gong freista legge inn/laste opp men det er eit eller anna eg ikkje gjer rett. Det er nok eit eller anna med eit tastetrykk! Litt direkte instruks? Dette må eg få til, men korleis? Olav.

Hei, - nå ser jeg at du har fått det til før noen av oss rakk forklare, - så flott. Marthe
Hei Olav. Du har lagt inn mange fine bilete! No har eg kategorisert dei for deg. Helsing frå Trond Nygård (Kallrustad) 1. apr 2011 kl. 10:57 (CEST)

Alt dette er nytt for meg, verkeleg gildt å sjå korleis det er blitt. Med beste helsing frå Olav.


Berge

Hei! Går den an, og er det aktuelt, å endre overskrifta på "Berge" til "Berge i Birtedalen"? Det vil vere meir meingsfullt har eg kome fram til.

Hei hei! Det vi vanligvis gjør her på wikien med stedsnavn som kan være flertydige, er at vi skriver kommunenavnet i parentes. Sånn sett tror jeg det riktige for artikkelen din vil være å skrive Berge (Fyresdal kommune). Eventuelt kunne vi ha endret navnet til Berge gamle kyrkjestad, hvis det er det som blir brukt lokalt. Hva tror du? Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 4. apr 2011 kl. 12:35 (CEST)

Hei igjen! Berge gamle kyrkjestad vil vere veldig bra, det vert bruka lokalt, det vert nytta i kulturminnesøk, det er einstydande og med omsyn til namnet Berge er det fleire ulike gardar med det namnet berre her i Fyresdal. Då ser du kva du gjer. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan.

Upprann

Hei igjen Olav Momrak-Haugan! Nå har jeg gjort noen endringer i artikkelen din om Upprann. Det dreier seg først og fremst om at jeg har uthevet sitatene slik at det er lettere å se hva som er dine ord og hva som er kildenes ord. I tillegg har jeg lagt til kategorier, noe som vi må gjøre på alle artikler og bilder, blant annet for at de skal bli lettere å finne igjen. Du kan lese mer om akkurat det på Hjelp:Kategorier. Det er ellers bare å spørre og grave om det er noe du lurer på. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 4. apr 2011 kl. 12:47 (CEST)

Hei! Dette med redigering, kategorering og innsetjing av bilete har eg ikkje noko tak på, men synest det er så gildt når eg ser at dykk har gjort noko slikt! Og alt eg har skrive er det berre å endre på slik at det vert fornuftig i den store samanhengen. Eg er glad for alt,stol på det.

Upprann har høyrt til Paradis som så har høyrt til Eikeland, i seinare tid har Upprann høyrt til Blikom. Som moglege kyrkjestader står oppførd Blikom, Eikeland og Upprann med om lag same tekst. Dei er nok hekta ut av ulike samanhengar, men er same staden. Så dei kan trygt reduserast til ein, nemleg Upprann, det går og fram av mi tekst om Upprann. Olav.

Kirker i Fyresdal

Olav Momrak-Haugan

Jeg har flyttet det som er skrevet nedenfor fra samtalesiden under Indikasjoner på udokumenterte kirker i Telemark slik at du ser det.

Flott at du skriver utdypende artikler om kirkeindikasjonene, etter hvert er det nok aktuelt å luke bort de indikasjonene som fastslås å være basert på misforståelser. Jeg har lagt inn noen lenker fra indikasjonslistene til artiklene dine. Tar gjerne kommentarer til synspunktene nedenfor. Jeg håper andre vil følge opp med flere slike artikler etter hvert.

Til Finndalen: Jeg foreslår at vi sletter opplysningene om Finndalen fra listen for Fyresdal og beholder omtalen under Valle. Det har jeg allerede gjort, protester hvis du er uenig.

Til Hegland/Brokke: Når et kirkested ligger på en annen gård enn den kirken bærer navn etter, bør muligheten holdes åpen for at det har stått en kirke også på den gården kirken har navn etter, enten en forløper til den kjente kirken eller to parallelle kirker. Det finnes faktisk en god del eksempler på kirker på nabogårder. Når jeg nå ser på kartet, ser jeg at Brokke og Hegland har samme gårdsnummer, Brokke med bruksnummer 1 og Hegland med bruksnummer 3. Hvis Hegland har vært det opprinnelige gårdsnavnet, kan det ha gitt navn til kirkestedet. Så kan kirkestedet etter en bruksdeling ha blitt liggende på Brokkes grunn og dermed har kirkestedet blitt omtalt dels som Brokke, dels som Hegland. Kan det være en mulig forklaring? Men er det ikke litt rart at Brokke har fått bruksnummer 1, hva var det opprinnelige gårdsnavnet? Jeg foreslår følgene omtale av Hegland/Brokke under ”Andre indikasjoner”: Det dokumenterte kirkestedet Hegland ligger på nabogården Brokke. Det kan tenkes at Brokke tidligere har vært en del av en større gård med navnet Hegland, men det kan også tenkes at det en gang kan ha stått kirke på det som i dag er gården Hegland. Hva synes du om en slik formulering?

Takk for interessant tilbakemelding.
Heilt samd i det som er gjort om Finndalen sjølvsagt og bra å få rydda opp med Upprann.
Til Heggland/Brokke. Ja, Heggland gamle kyrkjegard ligg på garden Brokke sin grunn, like ved tunet. Brokke er Gnr. 41/1. Bruket Heggland Gnr. 41/2, seinare 41/3, er ein husmannsplass i lia ovom tunet på Brokke som vart rydda i fyrst i 1824. Dette namnet/denne staden er altså ikkje gamalt. Dei har berre teke opp eit ubruka namn. Den gamle "storgarden Heggland" som kan ha vore utgangspunkt for Heggland kyrkje, Heggland sokn og Hegglandsgrend veit ein ikkje meir om. Litt lengre nord enn Heggland kyrkje, på garden Lunden Gnr. 42/1 sin grunn, er der nokre murar og ein brønn som er omtala som "Heggland Tufter" frå gamalt av. Det har vore spekulera på om dette var den fyrste staden til Heggland kyrkje, og at den vart seinare flytta, men dette er det ikkje noko haldepunkt for i det heile. Det er desse tuftene som så har fått ein til å tenke på at dette kan vere tuftene etter den opphavlege storgarden Heggland. Brønnen her har eg av og til sett nemnd som ei Olavskjelde, men dette er det ikkje haldepunkt for, all aktivitet i samband med valfart var nede ved kyrkja og ei kjelde i elvekanten der. Den dokumentera kyrkjestaden Heggland ligg altså på garden Brokke sin grunn, og denne garden kan ha vore ein del av ein gamal storgard Heggland som ein ikkje veit meir om. Men vi må altså ikkje blande inn den nyrydda husmannsplassen Heggland. Olav Momrak-Haugan

Til Tovsli og Birtevann: Hvis kartet stemmer med lokale oppfatninger, så ligger Birte ved sørøstre enden av Birtevann og har trolig vært et viktig sted siden det har gitt navn til vannet (eller omvendt?). Tovsli, som ligger flere km lenger nord, er muligens også et områdenavn siden Tovsliøytjønn ligger et godt stykke lenger øst. Omfatter området Tovsli også stedet Birte? Det har trolig vært betydelig aktivitet i områdene rundt Birtevann i gammel tid. Det er naturlig at det også finnes kirkeindikasjoner i dette området. Stedfestingen av disse indikasjonene er imidlertid vanskelig for en uten lokalkunnskap. Jeg har bare notert meg at det finnes en eller flere tradisjoner om kirke i området ved Birtevann og Tovsli. Det er mulig at en indikasjon om kirke på selve Birte kan skyldes forveksling med Berge, men jeg har oppfattet at tradisjonen er knyttet vel så mye til Tovsli som til Birte. Her trengs det medvirkning fra folk med lokalhistoriske kunnskaper. Jeg foreslår følgende omtale inntil evt. nye opplysninger fremkommer: *Tovsli i Fyresdal: Kirke og kirketuft ved Birtevann omtalt, nærmere lokalisering uklar. Hva synes du om en slik formulering?

Takk igjen for grundig utgreiing til meg! Dette synest eg er så interessant, og godt å få rydda opp i ja. Og det er så gildt å sjå korleis dykk ordnar det godt til med det eg har sendt inn. Hjarteleg takk, det er oppmuntrande.
Tovsli og Birtevann:
Som du sikkert har sett skriv Lund i 1785 mellom anna: "at der paa et Sted, Berte kaldet, som nu kun er en øde Gaard eller Plads under Gaarden Tofslie, sees mange Huse-Tomter og Kiendetegn til adskillige Agre: Indbyggerne vide og, efter et gammel Sagn, at fortælle, at bemældte Ødegaard eller Plads har været en stor Gaard og havt mæktige Beboere, samt at Bøigden har faaet Navn af Berthedalen deraf. Paa Gaarden Berthe kan man endnu grandgivelig se Tomten efter en Kirke, og Rudera af den Muur, som har været om Kirken og Begravelses-Stedet, samt Stene som have været ved Kirke-Porten, hvilke --" Birte vart altså plass under Tovslid som seinare var hovudgarden i området. Tovslid Gnr 16. Birte/Berte er det mest ikkje spor att av. Lokalkjende folk/eigar har grove mykje her tidlegare og berre funne spor av gardsdrift, ikkje noko som tyda på kyrkjegard/kyrkje som dei var på jakt etter. All beskrivelse til Lund er i samsvar med Berge, det har aldri vore noko liknande på Birte, i alle fall ikkje etter det lokalkjende og interessera bebuarar veit. Når folk frå Tovdal drog til Berge og folk frå Lårdal til Upprann så er det vel ikkje rart om folk frå Tovslid/Birte og drog til Berge. At bonden på Birte kan ha hatt ei kyrkje er vel rimeleg/ikkje urimeleg, men ikkje noko tilsvarande det eom er nemnd om garden Berthe/Berge etter mi meining. Det er ikkje urimleg om tradisjonen og kan verte knytta til namnet Tovslid når plassen Birte ligg under Tovslid og har vore nytta som seter. Nokon tradisjon om kyrkje der gardstuna Tovslid ligg no er det i alle fall ikkje. Eg meiner det må vere rett å skrive at det er omtala kyrkje og kyrkjetuft på Birte ved Birtevatn, lokaliseringa er sikker. Under Tovsli. Det er berre ein stad som er omtala på ulik måte. Olav Momrak-Haugan

For øvrig kjenner du sikkert til Olavskjelda 1 km nord for Brokke? Kjenner du noen tradisjoner knyttet ti denne kilden? Dag Bertelsen (Dageb) 24. mar 2011 kl. 11:12 (CET)

Det er altså denne brønnen ved "Heggland tufter" på Lunden gard som av og til har vore nemnd slik, men kjelda det har vore valfarta til er ved Heggland kyrkjegard som nemnd ovanfor. Olav. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Olav Momrak-Haugan (samtale · bidrag) 7. apr 2011 kl. 12:00
Fint å få oppklaring og utdyping fra deg og andre med lokalhistoriske kunnskaper. Jeg har interessert meg for kirkeindikasjoner over hele landet i lang tid og har stort sett ikke hatt anledning til å gå i dybden på hver enkelt indikasjon. Derfor gleder jeg meg over at det nå kommer artikler som kan gi en mer fullstendig fremstilling av forholdene rundt indikasjonene. Jeg har etter hvert kommet til at det har eksistert en god del flere kirker i middelalderen, også tidlig middelelder, enn dem som anses som dokumentert. Derfor er jeg like bekymret for at vi skal la slike indikasjoner gå i glemmeboken, som for at vi skal bære med oss noen indikasjoner som det ikke er hold i. Mange folk og bygder har nok hatt lange kirkeveger både i senmiddelalderen og i lang tid etter reformasjonen. Men det er ikke noe som tyder på at det samme har vært tilfelle før svartedauden. For kirker som fantes i denne perioden (sognekirker, gårdskirker eller hvilken funksjon de nå kan ha hatt), kan både fysiske spor og muntlige tradisjoner forlengst ha forsvunnet. Men det materialet som er bevart, viser at det i enkelte områder har vært bemerkelsesverdig kort avstand mellom kirkene.

Kanskje du skal skrive en artikkel om Brokke/Hegland også hvis du ikke allerede har gjort det, det skal jeg sjekke. Dag Bertelsen (Dageb) 7. apr 2011 kl. 19:02 (CEST)

Jo, selvsagt har du skrevet artikkel om Heggland valfartskyrkje. Nå har jeg lagt inn en link fra listen over Stavkirker i Telemark. Dag Bertelsen (Dageb) 7. apr 2011 kl. 19:19 (CEST)

Eg har og begått noko om Veum kyrkje og Moland kyrkje, båe i Fyresdal og båe opphavlege stavkyrkjer etter det ein veit. Du har sikkert sett det. Dette er gildt for meg! Olav Momrak-Haugan.

Glimrende, jeg har lagt inn lenker til artiklene fra listen over Stavkirker i Telemark.Dag Bertelsen (Dageb) 8. apr 2011 kl. 11:02 (CEST)

Så bra, så moro! Vi har vore utan internett i fleire dagar grunna vind! Heggland stavk. vart avløyst av ny kyrkje på same stad. Kyrkjestaden nedlagd som det står. Veum stavk. vart og avløyst av ny kyrkje på same stad, kyrkjestaden nedlagd fyrst i 1863. Då vart kyrkjestaden flytta. Olav Momrak-Haugan

Røykjenessteinen

Hei igjen. Om du går inn på artikkelen din om Røykjenessteinen, vil du se at jeg har satt inn noen lenker i artikkelen. Jeg har også prøvd å omformulere "underoverskriften" din til en slags påstand, slik at innledninga skal ligne litt mer på de andre leksikonartiklene her inne. Håper dette er i orden! Vennlig hilsen Marthe Glad 11. apr 2011 kl. 14:26 (CEST)

Hei! Klart det er i orden, det er dykk som ser korleis det bør vere. Går det an å få vekk dette på biletet med "R. åleine"? Det var så vanskeleg å unngå eit skilt som stod ved sidan av, difor kom dette på og eg var ikkje merksam på at det hang ved! Ikkje noko stor sak.

Lars Abraham Qvisling

På Lunden, Lars Abraham Qvisling la eg inn eit betre bilete av tunet men ser at dykk synest det vart mykje med to?? Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan

Hei igjen, Olav. Jeg har sett gjennom revisjonene på artikkelen om Lars Abraham Qvisling. Bildet som ble tatt vekk var et såkalt eksempelbilde. Det var altså ikke et sted du hadde satt inn et bilde, men et sted der du hadde trykka på "bildeknappen", men ikke satt inn bilde, slik at det kom en sort rude i stedet for et bilde. Det er ingen ting i veien for å sette inn et bilde til av gården. Jeg regner ikke med at Kallrustad/Trond Nygård mente å signalisere at "nå er det nok bilder", sannsynligvis så det ut som om det var satt inn et eksempelbilde ved en feil. Håper det var oppklarende.
P.S. Visste du forresten at du kanm skrive under innlegga dine på både dine og andres asmtalesider med knappen som ser ut som en "autograf" over skrivefeltet? Da får du ei lenke tilbake til brukersida di, og dato og klokkeslett for når du har henvendt deg til noen. Det er ganske praktisk. Vennlig hilsen Marthe Glad 12. apr 2011 kl. 09:56 (CEST)
Veldig oppklarande. Bra det var min feil og eg har sendt inn nytt bilete med meir korrekt tekst så dette enda bra! Takk! Eg er nok av og til tungnem, men eg får ikkje til å leggje inn eit bilete som dykk alt har, i staden for å lage ein dublett. Ikkje så aktuelt lenger då det meste er gjort, men ein kort bruksanvisning ville eg vere glad for! Olav Momrak-Haugan. Eg trur eg har skjøna poenget no, har ikkje tyda skikkeleg beskjeden eg får i slike tilfelle! Nok om det. Olav Momrak-Haugan.


I begynnelsen er wiki litt uvant for de aller fleste. Ta det helt med ro, vi har alle vært nybegynnere her inne og husker godt hvordan det var.
Jeg skal forsøke å forklare dette med bildene. Jeg trodde du hadde fått dreisen på det, men nå ser jeg jo at Vidar Iversen har vært inne og assistert litt. Jeg prøver meg på en fullstendig steg-for-steg-forklaring. For at du skal se både hva som skrives og hvordan det blir seende ut, har jeg brukt noen koder som bare er synlige dersom du klikker "rediger". Ikke bry deg om dem, bry det bare om det du ser når du leser under overskrifta:

Hvordan sette inn bilder

Når du klikker på knappen som ser slik ut: Button image.png over skrivevinduet, kommer følgende tekst opp i skrivevinduet:

Teksten i skrivevinduet Slik blir det seende ut i virkeligheten
[[Bilde:Eksempel.jpg|thumb|bildetekst (fotograf)]]
bildetekst (fotograf)

Det er dette som blir disse sorte rutene som du har satt inn når du har prøvd å sette inn bilder. Slik som den Kallrustad/Trond Nygård sletta i din artikkel om Qvisling.

Når du skal sette inn et bilde som enten du eller noen andre har lasta opp i lokalhistoriewiki, skriver du bildets navn i stedet for der det står Eksempel. Som eksempel bruker jeg ditt bilde av garden Lunden. Bildenavnet er Lunden2, og det setter jeg inn slik:

Teksten i skrivevinduet Slik blir det seende ut i virkeligheten
[[Bilde:Lunden 2.jpg|thumb|bildetekst (fotograf)]]
bildetekst (fotograf)

Da vil bildet se ut som det du ser til høyre her. Bildet kommer inn, men bildetekst og opplysninger om hvem som har tatt bildet mangler. Da er det eneste som gjenstår å skrive inn en bildetekst, og informasjon om hvem som har tatt bildet, - det gjøres slik: [[Bilde:Lunden 2.jpg|thumb|Garden Lunden Gnr. 42 i Fyresdal kommune (Olav S. Nylid)]] I praksis vil det da bli seende slik ut i ferdig tilstand.

Teksten i skrivevinduet Slik blir det seende ut i virkeligheten
[[Bilde:Lunden 2.jpg|thumb|Garden Lunden Gnr. 42 i Fyresdal kommune (Olav S. Nylid)]]
Garden Lunden Gnr. 42 i Fyresdal kommune (Olav S. Nylid)

Håper det er til hjelp for deg! Bare spørr dersom det er noe mere du lurer på. Vennlig hilsen Marthe Glad 12. apr 2011 kl. 10:47 (CEST)

P.S. Det er viktig at du skriver bildeteksten helt nøyaktig, - her er feilen ganske enkelt at du har skrevet kirke i stedet for kyrkje. Vennlig hilsen Marthe Glad 12. apr 2011 kl. 14:34 (CEST)
P.P.S. Dessverre gjelder det også store og små bokstaver, det er synd at det spiller en rolle om vi bruker store eller små bokstaver, men det er sånn teknologien fungerer. Det kan lønne seg å kopiere bildenes navn når man skal lime dem inn, så man er sikker på å få navnet helt rett. Jeg ferdiggjorde innsettinga av de to bildene i Liksteinartikkelen for deg. Vennlig hilsen Marthe Glad 12. apr 2011 kl. 15:37 (CEST)

Ja, ja! Denne gongen måtte eg ha det inn med mokkaskeier, ikkje forstår eg kvifor, men takka vere stor tolmod frå fleire av dykk så ser det vel ut som det går greitt no, og då er det veldig moro. Veldig gildt! Hjarteleg takk, så er det nok ikkje lenge før eg er der att med spørsmål. Olav Momrak-Haugan.

Ja nå har jeg titta på de siste handlingene dine, og ser at bilder kommer flott på plass. Supert! Og en steg-for steg oversikt over hvordan sette inn bilder kan uansett være praktisk å ha til senere. Vennlig hilsen Marthe Glad 13. apr 2011 kl. 09:42 (CEST)




Artikkel på forsida Her synes jeg det ble gjort så flott arbeid at jeg like gjerne merket artikkelen om Lars Abraham Qvisling med kvalitetsmerke slik at den kommer opp på forsida til wikien! God påske - hilsen Ida Tolgensbakk 15. apr 2011 kl. 14:55 (CEST)

Oppretta artikler og opplasta bilder

Hei igjen Olav. Nå har jeg lagd ei side som jeg tenker du kan ha glede og nytte av. Klikk på denne lenka, så finner du en oversikt over artikler du har starta, og bilder du har lasta opp. Dersom du har glemt hva du kalte et bilde du lasta opp, kan du bare gå inn på denne siden, og så finner du et fullstendig register over opplastingene dine. Den kan det for eksempel være nyttig å ha lenke til fra selve brukersiden din. Vennlig hilsen Marthe Glad 13. apr 2011 kl. 11:18 (CEST)

Mange takk igjen, dette var veldig bra og til god hjelp. Dette med lenker, internt og eksternt, må eg sjå nærare på, det har eg ikkje tak på i det heile. Med beste helsing frå OLav Momrak-Haugan.

Titler

Hei igjen Olav! Jeg har nå gjort to endringer i titler blant artiklene dine. Den ene er Jon Ånison Folsæ (Folseth), som jeg har omdøpt til Jon Ånison Folsæ. Den andre er Ivar Tveiten (1850 – 1934) – stortingspresident frå Fyresdal, som jeg har endra til Ivar Tveiten. Disse titlene samsvarer bedre med annen bruk av titler på wikien, som vi forsøker å holde så "leksikalske" som mulig. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 18. apr 2011 kl. 14:58 (CEST)

Det er bra, skal hugse på det. Klart det er rett. Olav Momrak-Haugan

Runestein på søgard Veum

Hei Olav! Jeg har et spørsmål til den fine artikkelen om runesteinen på søgård Veum. Kan du ta en titt på det? Se her. Vennlig hilsen Ida Tolgensbakk 20. apr 2011 kl. 11:44 (CEST)

Flyttetid?

Hei Olav, vi har nok ikke sett hverandre før her inne - men takk for fine artikler :) Jeg har flyttet litt rundt på noen av artiklene dine, dels fordi f.eks. Brokke også finnes i Valle i Setesdalen - dermed ble den fra ditt tastatur til Brokke (Fyresdal). Tok meg og den frihet å flytte på de to kirkene, slik at "kommune" ikke var i parentesen. Det har ikke vært vanlig å skrive det slik her, selv om jeg ser at folk lengre oppe sier det ;). Jeg har rettet lenkene fra andre artikler til de jeg flyttet slik at du skal slippe den jobben :) Fortsatt god påske! Mvh Mvh Siri Johannessen (Siri J) 22. apr 2011 kl. 17:48 (CEST)

Hei, og takk for god jobb. Brokke i Setesdal tenkte eg ikkje på konsekvensen av, har lært meg til ikkje å føye til (Fyresdal), men her var det nødvendig. Det ser vel kanskje dykk best? Godt at du har jobba med dei to kyrkjene og, eg har lura på korleis ein kunne få til det. Så bra. Elles har Gamlebyen alltid fasinera meg! Ei retteleg god påske ynskjest vidare. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 22. apr 2011 kl. 18:52 (CEST)

Forsidemerking

Hei igjen Olav. Nå er jeg tilbake etter påske, og benytter anledninga til å merke artikkelen don om Vegårsheirørsla med "F1", - i praksis betyr dette at den dukker opp på lokale forsider, som for eksempel Forside:Vegårshei kommune, som anbefalt lesning. Flott artikkel. Vennlig hilsen Marthe Glad 26. apr 2011 kl. 10:52 (CEST)

Forsida for Fyresdal kommune finner du nå også artikkelen din om Jon Kiland. Vennlig hilsen Marthe Glad 26. apr 2011 kl. 11:07 (CEST)
Dette var litt uventa, kom litt brått på, men det er klårt at eg vil gjerne at det eg gjer vert til litt nytte. Det er gildt å jobbe litt med dette. Noko heilt anna: Eg har sett litt med skulehusa i Fyresdal. I ein artikkel kan det då bli 10-15 bilete med ein liten merknad til kvar. Set eg det berre inn på vanleg måte?? Eller i eit slag skjema? 22. april lærde eg om signatur, vonar det går bra! Med beste helsing frå Olav.Olav Momrak-Haugan 26. apr 2011 kl. 13:46 (CEST)
Det går veldig bra! Nå har jeg skrevet opp en litt omstendelig forklaring for hvordan sette bilder i et galleri under her, håper det er til nytte. Vennlig hilsen Marthe Glad 27. apr 2011 kl. 10:30 (CEST)

Hvordan sette bilder i galleri

Hei igjen Olav. Det er flere måter det kan gjøres på. Den enkle måten, som er den jeg selv pleier å bruke,kan du se eksempel på på Kai Hansens artikkel om gården Paulsberg. Siden han hadde kjempemange bilder som var relevante for artikkelen, er de satt inn i et galleri nederst i artikkelen. Det går også an å sette inn slike gallerier nederst i et "kapittel", for eksempel. Å sette inn slike gallerier er kjapt å lære, slik gjør du det:

For et galleri med fire bilder limer du inn teksten under. Hver av linjene som begynner med ordet "bilde" representerer ett bilde, og slike gallerier er dermed lette å legge til bilder i. Tar du et bilde, er det bare å legge til ei linje i tabellen. Blir det for mange bilder for ei linje, blir det automatisk lagd ei linje til.

<gallery>
Bilde:bildetittel.jpg|Bildetekst.{{byline|Navn på fotograf, årstall}
Bilde:bildetittel.jpg|Bildetekst.{{byline|Navn på fotograf, årstall}
Bilde:bildetittel.jpg|Bildetekst.{{byline|Navn på fotograf, årstall}
Bilde:bildetittel.jpg|Bildetekst.{{byline|Navn på fotograf, årstall}
</gallery>

For å vise hvordan det fungerer i praksis, lager jeg et eksempel på et galleri med fire like bilder av Anders Jørgensen Weum

<gallery>
Bilde:Jørgensen Veum.jpg|Anders Jørgensen Weum.{{byline|Ukjent, ukjent år}}
Bilde:Jørgensen Veum.jpg|Anders Jørgensen Weum.{{byline|Ukjent, ukjent år}}
Bilde:Jørgensen Veum.jpg|Anders Jørgensen Weum.{{byline|Ukjent, ukjent år}}
Bilde:Jørgensen Veum.jpg|Anders Jørgensen Weum.{{byline|Ukjent, ukjent år}}
</gallery>

I virkeligheten ser dette galleriet altså slik ut:

Vennlig hilsen Marthe Glad 27. apr 2011 kl. 10:30 (CEST)