Haldenvassdraget

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av Haldenvassdraget er opparbeida som kanal med sluser. Her Ørje sluser i Østfold.
Foto: Siri Iversen (2012).
Kart over Haldenvassdraget med omkringliggende vannveier
Foto: Gryphonis

Haldenvassdraget strekker seg fra kilden nord for Flolangen i Nes på Romerike til Iddefjorden i Halden. Det består av en rekke elver og kanaler, og renner gjennom flere sjøer i Akershus og Østfold. Den totale lengden er 149,5 km, og nedbørfeltet er på 1584,24 km².

Fallene mellom Ørje og Halden utnyttes i fem kraftverk, og innsjøene er regulert et par meter. Kraftverket med den største produksjonen er Tistedalsfoss kraftverk fra 1955 med en midlere årsproduksjon på 107,6 GWh, kraftverket med den høyeste reguleringen er Brekke kraftverk fra 1924 som har en inntaksdam som er 26,6 meter høy. Vassdraget har siden 1973 vært vernet mot ytterligere kraftutbygging.

Øverste kilder ligger ved Dragsjøhaugen på 268 meter over havet, 7 km sør for Årnes i Akershus.

De viktigste elvene i vassdraget er Haretonelva, Lierelva, Hølandselva, Ørjeelva, Strømselva, Skotsbergelva, Stenselva og Tista.

Innsjøene i vassdraget er, sortert fra nord til sør:

For å gjøre det lettere å fløte tømmer og å transportere varer til indre deler av Akershus og Østfold til Tistedalen i Halden ble det anlagt flere kanaler og sluser. Brekke sluser i Stenselva mellom Aspern og Femsjøen er de høyeste i Nord-Europa. Andre viktige sluser var Krappeto, neddemmet i 1924, Strømsfoss og Ørje. Strekningen som ble kanalisert, innledningsvis under ledelse av Engebret Soot kalles Haldenkanalen. Den ble brukt til tømmerfløting fram til 1982, og brukes i dag av turistbåter i sommerhalvåret.

Litteratur