Hans Haslum

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. mai 2024 kl. 15:20 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Haslum. Ukjent fotograf.

Hans Jonsson Haslum (født 8. november 1789, død 5. juli 1875) var gårdbruker, underoffiser, medlem av RiksforsamlingenEidsvoll i 1814 og ordfører i Ås. Han var også ansatt som statens første oppsynsmann på Eidsvollbygningen i 1857.

Han vokste opp på farsgården Haslum i Bærum. Foreldrene var Jon Hansson Haslum og Elisabeth Madsdotter Moe.

I 1805 ble han dragonkorporal. I 1807 ble han så overført til Artilleribrigaden, der han gjorde tjeneste som sersjant i 10. ridende artillerikompani da valget til Riksforsamlinga ble gjennomført 24. mars 1814. På Riksforsamlingen i 1814 var han andre representant for Artillerikorpset. Under forhandlingene stemte han med Selvstendighetspartiet.

Hans Haslum fortsatte sin tjeneste i artilleriet, og var med i trefningen ved Kjølberg bru høsten 1814.

To år etter Riksforsamlingen giftet han seg med Anne Christine Norderås og overtok ektefellens gård i Ås i Akershus. Paret fikk sju barn, og har stor etterslekt. Blant etterkommerne er Ap-leder Jonas Gahr Støre, som er hans tipp-tippoldebarn.

Etter hvert fikk han en posisjon i bygda, var poståpner, fungerende lensmann og i 1837-1839 var han bygdas første ordfører. Da staten overtok Eidsvollsbygningen i 1851, fikk Haslum stilling som oppsynsmann og hadde den til sin død. Han er gravlagt ved Eidsvoll kirke.

Hans Haslums vei i Bærum er oppkalt etter ham.

Kilder

Eksterne lenker