Henry Fearnley Coll

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 17. jul. 2023 kl. 08:58 av Stigrp (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Henry Fearnley Coll (født 5. juni 1877 i Skien, død 20. desember 1954 i Oslo) var arkitekt.

Bakgrunn

Henry Fearnley Coll er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

Etter middelskoleeksamen tok han et og et halvt års utdannelse i praktisk muring og tømring. Fra 1895 gikk han i tre semestre ved Eckernförde i Schleswig og ett semester ved Neustädt i Mecklenburg, og fikk slik eksamen som «Baugewerksmeister».

Fra 1898 hadde han kort perioder som assistent hos arkitektene Ivar Cock, Balthazar Conrad Lange og Julius Foseid i Kristiania. Hans tidligste arbeider som selvstendig arkitekt skal være villaene i Treschows gate 8B (1900-02), utført som en engelskinspirerte murvilla, direktørvilla for Bjølsen Valsemølle, og den svært store tømmervillaen i Ingiers vei 7 (1901), utført i nasjonal tømmerstil påvirket av jugend.

I 1922 gikk han to måneder i tegneklassen ved Statens Kunstakademi. Hans mest arktive periode med de største arbeidene var i 1920–1930-årene, i nyklassisisme og etter hvert også i funksjonalisme, vesentlig skoler, forretnings- og leiegårder.

Henry Fearnley Coll er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo. Tittelen arkitekt er benyttet på gravminnet.

Noen arbeider

Mange av hans kjente bygg er i nordisk nybarokk, som for eksempel Kristelig Gymnasium og Lindernkomplekset (sammen med Harald Hals, Ferdinand Linthoe). Andre kjente bygninger er Treschows gate 8B og Wergelandsveien 29 (Oslo lærerskole/Litteraturhuset). Han sto også bak Sarpsborggata 12-14-16 på Bjølsen i Oslo kommune, oppført i 1914 for A/S Nordre byggeselskap, og overtatt av Hjula Væverier, Christiania Spigerverk og Nydalens Compagnie og brukt som arbeiderboliger.

Kilder