Kirsten Flagstad

Kirsten Malfrid Flagstad (født 12. juli 1895 i Hamar, død 7. desember 1962 i Oslo) var en operasanger med stemmeleie i sopran og var en av 1900-tallets fremste opera- og konsertsangere, omtalt av Encyclopædia Britannica som 1900-tallets største Wagner-sopraner. Hun debuterte bare 18 år gammel i 1913 på Nationaltheatret og gjorde først opera- og operettekarriere i Oslo. I 1935 fikk hun sitt store internasjonale gjennombrudd på Metropolitan-operaen i New York. I 1958 ble hun Den Norske Operas første sjef.

Kirsten Flagstad
Foto: Ernest Rude/Oslo Museum (1924).

Bakgrunn og familie

 
Kirsten Flagstads familie på hennes fødested Strandstuen i Hamar, året før hun ble født. Fra venstre: farmoren Anne Kirstine Vad (gift med Ole M. Flagstad), hushjelpen, moren Marie Flagstad, f. Nielsen Johnsrud (1871–1958), farfaren, børsemaker Ole M. Flagstad, faren Michael Flagstad (1869–1930). Foran: oldemoren Olea Olsdatter Valsig (mor til Ole M. Flagstad).

Kirsten Fladstad ble født i farens barndomshjem Strandstuen i Kirkegata 11 på Hamar, som datter av fiolinist Michael Flagstad (1869–1930) og pianist Marie Nielsen Johnsrud (1871–1958).

Hun bodde aldri på Hamar, foreldrene hadde på denne tiden etablert seg i Kristiania hvor faren var fiolinist, dirigent og etter hvert stortingsstenograf i tillegg til musikkvirksomheten for å sikre en mer stabil inntekt som familiefar, og moren var pianist og repetitør. Den vanskelige økonomiske situasjonen for musikere gjorde imidlertid at de midlertidig bodde hos hans foreldre mens moren var gravid og skulle føde.

Noen måneder etter Kirstens fødsel, og dåp i Hamar domkirke, flyttet familien tilbake til Kristiania i Niels Juels gate 6. Da Kirsten var tre år gammel fikk hun broren Ole og familien måtte flytte til en større bolig i Kronprinsens gate.

I 1901 fikk familien Flagstad, sammen med og to andre musikerfamilier skjøte på en tomt i Ivar Aasens vei ved Vinderen stasjon i Aker. Her bygde hver familie hvert sitt hus, og de tre musikerhusene ble på folkemunne kalt «de tre musikanter». Her vokste Kirsten Flagstad opp som den eldste av fire søsken: brødrene Ole og Lasse ble musikere og søsteren Karen-Marie operasanger.

Musikkopplæring

Moren ga den unge Kirsten pianotimer, fra hun var syv år hadde hun også Martin Ursin som lærer. På 10-årsdagen fikk hun notene til Richard Wagners «Lohengrin» og hun lærte seg både rollefiguren Elsa von Brabants sopranpartier og også de øvrige sangpartiene, slik at hun sang mens hun spilte.

Mens hun gikk på gymnaset i årene 1911 til 1913 var hun en målbevisst sangelev hos sangpedagogen og venn av familien Ellen Schytte-Jacobsen (1876-1959) etter at Schytte-Jacobsen hadde hørt henne synge i sitt eget konfirmasjonsselskap. Deretter gikk hun fram til 1916 i undervisning hos bassen og sangpedagogen Albert Westwang (1885-1957), som lærte henne en fremragende pusteteknikk.

Det ble deretter bestemt at hun skulle gå til undervisning hos den kjente svenske legen og musikkpedagogen Gillis Waldemar Bratt (1870–1925) i Stockholm. Denne undervisningen ble betalt av en anonym mesen, og det var hos Bratt og hans norske assistent Haldis Ingebjart Isene (1891-1978) i årene 1916 til 1918 at hennes potensial som sanger ble utløst.

Virke

Debut

Kirsten Flagsted fikk sin debut 18 ½ år gammel, 12. desember 1913 på Nationaltheatrets scene i den mindre rollen som «Nuri» i operaen Lavlandet (Tiefland) av Eugen d’Albert foran en fullpakket publikumsal med kong Haakon og dronning Maud til stede.

I 1914 hadde hun rollen som Germaine i Les cloches de Corneville av Robert Planquettes på Nationaltheatret, og det var rollebilde fra denne operetten ble brukt på den norske 100-kronerseddelen.

Hun ble raskt populær blant operapublikummet i hovedstaden, i perioden 1919 til 1921 var hun ved Opera Comique, 1922 til 1924 ved teateret Mayol i Studentersamfundets tidligere lokaler i Universitetsgaten 26, og deretter fram til 1927 tilbake på Casino som hadde overtatt lokalene etter Opera Comique i Stortingsgaten 16.

I årene 1928 til 1930 hadde hun stor suksess ved Stora Teatern i Göteborg, blant annet i tittelrollene i operaene Aïda og Tosca. I 1929 opptrådte hun på Nationaltheatret med sin første Wagner-rolle som Elsa i Lohengrin, som hun hadde fått notene til allerede til sin 10 årsdag.

Sommeren 1932 tolket hun rollen Isolde i Wagners opera «Tristan og Isolde» på Nationaltheatret og hennes prestasjoin her vakte oppsikt langt utenfor landets grenser.

Metropolitan i New York

Etter å ha vært engasjert ved Wagnerfestspillene i Bayreuth i Bayern i 1933/1934, fikk hun sitt store internasjonale gjennombrudd i rollen som Sieglinde i Richard Wagners Valkyrien på Metropolitan Opera i New York med premiere 2. februar 1935.

1. juli samme år ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, og 11. april 1939 ble hun tildelt St. Olavsmedaljen for «gjennom sin sang gjort Norge kjent i utlandet».

Hun var engasjert ved Metropolitan frem til 1941, som oftest i partnerskap med den danske tenoren Lauritz Melchior, og disse årene regnes som en Wagner-gullalder. Hennes store suksess her skal ha reddet operahuset fra konkurs.

I tillegg hadde hun i denne perioden også en omfattende konsertvirksomhet og gjestet ledende operascener i Amerika og Europa, herunder Covent Garden i London.

Krigen

Tiden etter krigen

Først 5. september 1951 har Kirsten Flagstad sin første offentlige konsert i Norge etter krigen og hjemkomsten fra USA, denne fant sted i Calmeyergatens Misjonshus i Oslo.

Hennes siste offentlige konsert i Norge var i Hamar domkirke 21. oktober 1958.

Den Norske Opera

Ettermæle

Kirsten Flagstad ble tildelt flere store utmerkelser, blant andre som ridder av første klasse av St. Olavs orden.

Kirsten Flagstad var avbildet på den norske 100-kronersseddelen som var i sirkulasjon fra 1995 til 2018. Bildet var et rollebilde av den 19 år gamle Flagstad i rollen som Germaine i operetten Les cloches de Corneville av Robert Planquettes på Nationaltheatret i 1914. Hun har også vært avbildet på norske frimerker.

Fra 1982 til 2008 sto det i forhagen til Wergelandsveien 21 i Oslo en statue av henne, utført av Joseph Grimeland (1961), og hadde tidligere stått i operaens tidligere lokaler i Folketeatret. Denne står nå på Kirsten Flagstads plass utenfor operahuset i Bjørvika, som var en nyanlagt plass som fikk navn etter henne og ble åpnet 11. april 2008, dagen før operahusets åpning.

På Hamar er Kirsten Flagstads veg oppkalt etter henne.

I utlandet har hun fått en stjerne med sitt navn på Hollywood Walk of Fame, og er soom eneste nordmann blitt æret med minneplakett i Metropolitan Opera House samt i Carnegie Hall i New York. 50 år etter hennes debut på Metropolitan, ble det i 1985 avviklet et symposium til ære for henne i New York.

Etter at hun døde, ble hun etter eget ønske gravlagt i umerket grav på minnelunden på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder