Ljabru (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 11:58 av Leharu (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Ekebergveien på Ljabru.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022).

Ljabru er et strøk og en grunnkrets i bydel Nordstrand. Strøkets utstrekning er gjenstand for diskusjon, men det er vanlig å regne søndre del av Åsdalsveien og Knud Øyens vei som grensen mot strøket Ljan i vest og sørvest. Mot nord er Kransen og Nøttekneika, samt en tenkt linje mellom disse, en naturlig grense.

Mot øst strekker Ljabru seg til Ole Moes vei, som markerer grensen mot Munkerud. Legger man til grunn hvilken gård eiendommene er skilt ut fra, går grensen mellom Ljabru og Munkerud i Ekebergveien. Litt uorden i begrepene skaper det da at vest- og østgrensen for grunnkretsen er henholdsvis Ekebergveien og Munkerudvollen.

I sør er Ljanselva grense for strøket såvel som for bydelen; vel å merke den delen av elva som renner åpent før den forsvinner under Øvre Ljanskollen.

Strøket har navn etter den eldgamle forbindelsen over Ljanselva nord for Hauketo. Dagens steinhvelvbru er fra 1804, og erstattet en langt eldre trebru. Brua skulle også gi navn til gården Ljabru, og såvel Ljabrubakken som Øvre Prinsdals vei lengre sør følger det gamle løpet til Den Fredrikshaldske kongevei. Opprinnelig var Ljabru et rendyrket villastrøk, men det skiftet raskt karakter da terrassehusene i søndre del av Ekebergveien ble bygd i flere etapper; første gang i 1964–1965. Nordstrandhjemmet ble oppført i den nordre delen av Ljabrubakken i slutten av 1950-årene. Sporveisforbindelse med Oslo sentrum fikk strøket da Ekebergbanen ble forlenget sørover i 1941.

Kilder


Koordinater: 59.8529115° N 10.8014455° Ø