Moelv er et tettsted i Ringsaker kommune i Hedmark, og har bystatus fra 1. januar 2010. Stedet ligger ved Mjøsa, midtveis mellom Hamar og Lillehammer, og har fått navn etter Moelva. Moelv har stasjon på Dovrebanen, og E 6 passerer like ved. Rett vest for stedet ligger Mjøsbrua, som forbinder Moelv med Biri. Noe av administrasjonen i Ringsaker kommune ligger i Moelv, skjønt det meste ligger i kommunesenteret Brumunddal. Moelv har 4244 innbyggere pr. 2016.

Skibladner ved Moelv Brygge.
Moelv bibliotek.

Moelv og omegn har en del kulturminner. På Strand brenneris eiendom ved Mjøsa ligger det sju gravrøyser fra jernalderen, og på Smestadsletta ligger Tolvsteinringen. Dette var et kultsted i bronsealderen, og har senere vært tingsted for mye av Ringsaker. Sør for Moelv ligger Ringsaker kirke fra 1150.

Moelv har en god del industri: Strand brenneri har røtter tilbake til 1843, og Moelven Cellulosefabrikk var ei viktig bedrift i perioden fra 1907 til 1938. Etter andre verdenskrig vokste stedet raskt takket være Moelven Brug, og det finnes også trevareindustri, næringsmiddelindustri og verkstedindustri.

Av utdanningsinstitusjoner finnes en videregående skole i Moelv, Arbeidebevegelsens Folkehøgskole like sør for stedet, og Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører tre kilometer nordover.

Ringsaker Blad/Brumunddølen kommer ut tre ganger ukentlig.

Kilder

Koordinater: 60.92827° N 10.70111° Ø