Mjøsbrua

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mjøsbrua er en 1420 meter lang bru med to kjørefelt over Mjøsa mellom Moelv og Biri. Den er en del av E6. Brua har 21 spenn, hvorav det lengste er 69 meter. Seilingshøyden er ca. 15 meter.

Brua er Norges fjerde lengste bru. Den ble åpnet 16. november 1985 og erstattet både et tidligere ferjesamband mellom Mengshol og Gjøvik, og en mindre god parsell av E6 mellom Moelv og Lillehammer, på østsiden av Mjøsa. E6 ble da flyttet til vestbredden mellom Biri og Lillehammer, mens gamle E6 langs østbredden ble nedklassifisert til vanlig riksvei.

Brua ble delvis finansiert av bompenger, og bomstasjonen var plassert i Moelv på Hedmarksiden av Mjøsa. Bommen ble avviklet 1. juli 1996 da kostnadene var dekket. Dette var ti år tidligere enn ventet.

Kilder og litteratur


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Mjøsbrua» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.

Koordinater: 60°55′41″ N 10°40′16″ Ø