Mortensrud (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 15:16 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Mortensrud gård, nær Mortensrud senter.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Mortensrud er et boligstrøk i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Området er avgrenset av Leirskallen og Ljanselva i nord/nordvest, E6 i øst, Ljabruveien i vest og Klemetsrud i sør.

Strøket utgjør den tidligere jordveien til gårdene Mortensrud og Lofsrud, og utbyggingen av området startet i første halvdel av 1980-årene parallelt med at E6 var blitt oppgradert trinnvis sørover. Da så Mortensrudveien ble anlagt som en tverrforbindelse mellom E6 og Ljabruveien, var en viktig del av infrastrukturen på plass.

Så å si hele området er preget av blokk- og rekkehusbebyggelse, med unntak av Maikollen i nord som for en stor del består av frittliggende og kjedede eneboliger. Med noen ytterst få unntak er all bebyggelse på Mortensrud fra tiden etter feltutbyggingen startet.

En dominerende plass i strøket har Senter Syd Mortensrud. Dette sto ferdig omkring 2000, og erstattet da et tidligere nærsenter som var blitt oppført rundt midten av 1980-tallet. Med en ytterligere utbygging på øststiden av Mortensrud T-banestasjon omkring 2010–12 fulgte flere forretninger, som på sett og vis utgjør en utvidelse av senteret.

Allerede i januar 1998 åpnet Mortensrud T-banestasjon, og dermed fikk strøket en langt bedre forbindelse til Oslo sentrum enn det tidligere hadde hatt. I tilknytning til T-banestasjonen ble det også anlagt en bussterminal med forbindelser til Oslo sentrum, Helsfyr og Holmlia i tillegg til flere nabolag i nærheten.

Mortensrud barneskole åpnet i 1986, Lofsrud ungdomsskole i 1988, og Stenbråten barneskole i 1995. Ved inngangen til 2022 var det sju barnehager i strøket, og både Oslo kommune og Røde Kors driver aktivitetssentre for barn og ungdom på Mortensrud. Et annet populært møtested er ridesenteret på Lofsrud gård, som driftes av Søndre Nordstrand Rideklubb. Det er dessuten flere idrettsanlegg i området; eksempelvis treningsfeltene på østsiden av Lofsrudveien samt alpinanlegget i Leirskallen nord for Maikollen. Sist, men ikke minst, gir Østmarka utmerkede muligheter til rekreasjon og atspredelse. Fra Brenna på østsiden av E6 har man tilgang på et nettverk av turveier og skiløyper som strekker seg helt til Losby, Rælingen og Enebakk.

Mortensrud kirke ble innviet i 2002, og i 2016 ble Søndre Nordstrand Muslimske Senter innviet i Lofsrudveien 1.

Galleri


Kilder


Koordinater: 59.8485° N 10.8269° Ø