Røyert: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(25 mellomliggende versjoner av 10 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
En '''røyert''' er en roer, også kalt [[rorskar]]. Begrepet er sett som betegnelse på tollroere - også kalt tollrorskarer - som rodde tollere ut til skipa de skulle borde. Røyert er også vanlig betegnelse på roere som frakta teglstein fra teglverka ved [[Drammenselva]] ned til [[Drammen]]. På [[Eiker]] i [[Buskerud]] også benytta som betegnelse på båttypen som ble benytta til teglsteinsfraktinga. Ordet røyert betyr rorskar og kommer fra nedertysk (roien - å ro, roier - roer). Ordet fantes i eldre dansk mål.
{{leksikon|Røyert}}
{{thumb|Røyert fra teglverk ved Killingrud verket foto fra Eldar SteenP1060162.JPG| Røyerter fra Killingrud teglverk i Solbergelva, Nedre Eiker.|Eldar Steen/Eiker Arkiv.}}
En '''[[Røyert|røyert]]''' er en roer, også kalt [[rorskar]]. Ordet røyert kommer fra nedertysk (roien - å ro, roier - roer) og fantes i eldre dansk mål. Begrepet er sett som betegnelse på tollroere - også kalt tollrorskarer - som rodde tollere ut til skipa de skulle borde.


{{thumb|Teglverksarbeidere laster murstein avisutklipp ca 1920fra GGP1060163.JPG Teglverksarbeidere laster murstein. Fra et av teglverka i Solbergelva, Nedre Eiker, ca 1920. Foto fra Gjermund Glittfjell/Eiker Arkiv. Karen som rodde båten kaltes røyert - og det ble også båttypen kalt.|Foto: Frode Caspersen/Eiker Arkiv}}
== Spesielt for Drammensområdet/Eiker ==
Røyert er også vanlig betegnelse på roerne som frakta varer på [[Drammenselva]] og [[Vestfosselva]] opp til [[Vestfossen]] og [[Fiskum]], og på [[Steinroerne på Drammenselva|steinroer]]ne som frakta teglstein fra teglverka ved Drammenselva ned til [[Drammen]]. På [[Eiker]] i [[Buskerud]] også benytta som betegnelse på båttypen som ble benytta til teglsteinsfraktinga.
 
== Røyert som slektsnavn ==
Røyert ble godkjent som familienavn for Johan Fredrik Røyert (1899-1944) på [[Tofte (Hurum)|Tofte]] i [[Hurum kommune|Hurum]] i 1938.  Han het tidligere Andersen og bodde og arbeidet som los på Rødtangen og seinere toller på Tofte. Navnet og tolleryrket ble videreført av hans sønn Gustav Røyert (1926-2009) på Tofte. Hans bror Filip Hagbart Røyert skifta også navn til Røyert på samme tid, mens noen av sønnene tok andre slektsnavn.
{{thumb|Teglverksarbeidere laster murstein avisutklipp ca 1920fra GGP1060163.JPG| Teglverksarbeidere laster murstein. Fra et av teglverka i Solbergelva, Nedre Eiker, ca 1920. Karen som rodde båten kaltes røyert - og det ble også båttypen kalt.|Gjermund Glittfjell/Eiker Arkiv}}


==Kilder==
==Kilder==
*Hilda Thorsby, muntlig kilde
*Boka ''Teglverk i Nedre Eiker'' av Reidar Lund, 1991
*Boka ''Teglverk i Nedre Eiker'' av Reidar Lund, 1991
*Artikkel av Bent Ek på nettsida til Eiker Arkiv [https://eikerarkiv.no/manedens-kulturminnetema-kulturminner-pa-nett/samferdsel-mandens-kulturminnetema-februar-2009/ Eikerarkiv.no]
*Opplysninger fra Hilda Thorsby og Ole-Jørgen Røyert
{{Bm}}


 
[[Kategori:Sjøfart]]
[[Kategori:Yrker]]
[[Kategori:Toll]]
[[kategori:Båttyper]]
[[Kategori:Ordforklaringer]]
[[kategori:Fartøy fra Buskerud]]

Nåværende revisjon fra 13. mar. 2024 kl. 08:56

Røyerter fra Killingrud teglverk i Solbergelva, Nedre Eiker.
Foto: Eldar Steen/Eiker Arkiv.

En røyert er en roer, også kalt rorskar. Ordet røyert kommer fra nedertysk (roien - å ro, roier - roer) og fantes i eldre dansk mål. Begrepet er sett som betegnelse på tollroere - også kalt tollrorskarer - som rodde tollere ut til skipa de skulle borde.

Spesielt for Drammensområdet/Eiker

Røyert er også vanlig betegnelse på roerne som frakta varer på Drammenselva og Vestfosselva opp til Vestfossen og Fiskum, og på steinroerne som frakta teglstein fra teglverka ved Drammenselva ned til Drammen. På Eiker i Buskerud også benytta som betegnelse på båttypen som ble benytta til teglsteinsfraktinga.

Røyert som slektsnavn

Røyert ble godkjent som familienavn for Johan Fredrik Røyert (1899-1944) på Tofte i Hurum i 1938. Han het tidligere Andersen og bodde og arbeidet som los på Rødtangen og seinere toller på Tofte. Navnet og tolleryrket ble videreført av hans sønn Gustav Røyert (1926-2009) på Tofte. Hans bror Filip Hagbart Røyert skifta også navn til Røyert på samme tid, mens noen av sønnene tok andre slektsnavn.

Teglverksarbeidere laster murstein. Fra et av teglverka i Solbergelva, Nedre Eiker, ca 1920. Karen som rodde båten kaltes røyert - og det ble også båttypen kalt.
Foto: Gjermund Glittfjell/Eiker Arkiv

Kilder

  • Boka Teglverk i Nedre Eiker av Reidar Lund, 1991
  • Artikkel av Bent Ek på nettsida til Eiker Arkiv Eikerarkiv.no
  • Opplysninger fra Hilda Thorsby og Ole-Jørgen Røyert