Senjens Privatbank

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Senjens Privatbank ble etablert 25. april 1912 av næringslivsfolk i Harstad. I 1942 tok banken navnet Harstad og Oplands Bank A/S og fusjonerte i 1954 med Bergens Privatbank, som senere ble fusjonert med DnB Nor ASA. I 2012 kunne bankfilialen i Harstad feire 100 års jubileum. Med bankfusjonene forsvant også det lokale eierskapet i banken.

Det første bankstyret besto av Bertheus J. Nilsen, formann, Kristian Holst og Bernhard Mathisen. Fridtjof Godske var banksjef fra 1919 til 1951, Ragnvald Bjørnsen fra 1951 til 1963 og Knut Saue fra 1963 til 1990.

De fire første årene holdt banken til i leide lokaler i Torvet 7 B (Holm-gården).

Styret hadde fremtidsvisjoner og bygde i 1916 en stor forretningsgård i Fjordgata 2. Og allerede i 1919 åpnet banken filial på Andenes med navnet Andenes Privatbank. I Handelskalenderen ble banken i sin tid omtalt både på norsk og russisk.

Banken startet opp i en spennende periode av byens historie. Det ble sterk vekst for tettstedet Harstadsjøen der folketallet økte fra knappe 200 på 1860-tallet til over 1300 40 år senere. Veksten fortsatte, og de store sildefiskeriene ga gode inntekter og oppblomstring. Overgangen til båtmotorer gjorde at det ble behov for verksteder. Vi fikk mange av dem med Harstad Mek. Verksted og Ejnar S. Nielsens Mek. Verksted som de dominerende.

Driftige personer som Rikard Kaarbø, Kristian Holst, Elias Hoel, Knut M. Saue og Bertheus J Nilsen med flere kom til byen og bidro til at noen kalte den for «grossist-byen».

Men hvorfor en ny bank? Trondenes Sparebank var jo allerede på plass fra 1863 og Harstad Sparebank ble etablert i 1904? Svaret ligger vel i optimismen som rådde i næringslivet og at folkene som styrte kapitalen var dyktige mennesker som turde å satse på stadig nye områder. De svære kullkranene til Kristian Holst og Bertheus J. Nilsen bar synlige vitner på det og tiltrakk seg kystens dampbåter for bunkring av kull til dampkjene.

Det ene førte det andre med seg, og velstanden økte. Men oppturer i økonomien har en tendens til å avta brått, og det skjedde brutalt i 1920-årene. Byens næringsliv begynte å få problemer, noe som igjen gikk ut over bankene. Og selv om banksjefen nylig hadde forsikret at innskyternes penger var sikret, ble tapene så store at banken gikk konkurs. Også Harstad Sparebank gikk over ende, mens Trondenes Sparebank, som hadde kjørt en forsiktig utlånslinje, klarte seg gjennom krisen. De to andre bankene ble satt under statlig administrasjon.

Næringslivet slet videre, og i 1927 måtte Senjens Privatbank overta Harstad Mek. Verksted for kr. 157.000. Og i 1930 mens banken ennå var under likvidasjon, måtte den slå byens største bedrift, Haalogalands Dampskibsselskab, konkurs. Også Kristian Holst, forsikringsselskapet Kysten fikk problemer som i sin tur gikk ut over banken.

Ved 100 års-markeringen 2012 var Trond Hansen banksjef i Harstad.filialen av DnB.


Kilder