Bernhard Mathisen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernhard Mathisen
Annonse i utstillingskatalogen til Harstadutstillingen 1911, der Mathisen var en av foregangsmennene - også mht at Norigs Ungdomslag hadde sitt landsmøte i Harstad under utstillingen.
Ordfører Bernhard Mathisen (med ryggen til) i Kong Haakon VII's bil under kongens besøk i Harstad i forbindelse med åpningen av Risøyrenna 25. juni 1922.

Bernhard M. Mathisen (født på Sama i Harstad 30. august 1873, død 30. desember 1933) var overrettsakfører og Harstads ordfører i 1921 og 1922. Han var gift med Johanna M. Mathisen. Hun drev en tid hotellvirksomhet i Harstad.

Mathisen var elev ved en middelskole som ble drevet en tid på Sama med Thomas Eidem (1859-1954), Tromsø som bestyrer. Deretter reiste han til Kristiania (Oslo) og tok middelskoleeksamen og examen artium ved den kjente Aars og Voss skole. Deretter studerte han jus og tok juridisk embetseksamen i 1906.

Etter en tid som kontorist hos politimester Follestad i Harstad, etablerte han sakførerkontor på Sjøvegan. Her var han med å stifte Salangen Sparebank og satt en tid i styret for banken.

Etter noen år flyttet han advokatvirksomheten til Harstad hvor han også var kommisjonær for Hypotekbanken og Den Norske Småbruk- og boligbank.

Mathisen var med å opprette A/S Senjens Privatbank i Harstad og satt i styret der hele tiden under banken ordinære drift.

I mange år var Mathisen formann i Nordland, Troms og Finnmark Sakførerforening.

I en årrekke var han med i bystyre og formannskap for Venstre i Harstad og ble valgt til byens ordfører i 1921 og 1922.

Mathisen var også en fremragende skihopper, og under studietiden i hovedstaden deltok han med hell i Holmenkollrennet, hvor han ble premiert, og ved skirenn i Harstad var han i en årrekke dommer og viste også på andre måter sin interesse for sporten. En tid var han formann i det som den gangen het Landsås Skilag (senere Harstad Idrettslag).

Den 30. april 1905 var Mathisen med på å starte Ungdomslaget Trondarnes og ble lagets første formann. Han var da student.

Anekdote

I anledning kongebesøket onsdag 5. juli 1922 i Harstad, hadde bilen med kong Haakon VII, sjef for 6. divisjon, generalmajor Christian B. Rud og Harstads ordfører Bernhard Mathisen vært på prestegården på besøk hos prost Hans Wilhelm Dop Smith. På tilbaketuren var ordfører Mathisen guide og på Sama hadde han pekt på verkstedet til Ejnar S. Nielsen i Samasjøen og sagt: - «Og der er huset til en annen danske som har gjort det godt her i Norge».

Kilder