Verkstedsbygningen (Akershus festning)

Verkstedsbygningen, også kalt SentralverkstedetAkershus festning, bygning 0052, ble oppført i nyromansk stil i årene 1861–1865 med arkitekter Heinrich Ernst Schirmer og Wilhelm von Hanno. Den inngår i dag i Forsvarets ledelsesbygg og huser etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet 22. juli 2011 også Statsministerens kontor.

Verkstedsbygningen sett fra øst, hovedinngangen på den andre siden.
Foto: Vidar Iversen (2014).

Bygningen

Bygningen er oppført på fundamenter og pilarer av bruddstein og har tønnehvelvet kjeller og bærende teglsteinskonstruksjon. Veggene er i tosteins blankmur og har et riksvåpen i hugget granitt på toppen i midtpartiets gavler mot øst og vest.

Vinduene er i hovedsak store enrams smårutete vinduer med rundbuet avslutning, utført i støpejern og i tre. Ved bygnngsrestaurering på 2000-tallet ble vinduer som i årenes løp hadde fått endret utsparinger og sprosseinndeling tilbakeført til opprinnelige mål, mens andre ble erstattet av kopier av de opprinnelige, utført i eik. De fleste vinduer har fått innvendige varevinduer med isolerglass.

Hoveddøren er trefløyet med tilbakeførte portblader. Portbladene har et kvadratisk speil nederst og et sprosseinndelt glassfelt øverst. Porten er kronet av et rundbuet vindusparti med smårutet glass og rik dekor.

Bygningen har saltak, med tverrstilte saltak på midt- og nordfløy.

Bygningshistorie

Bygningen ble reist etter at nedre vollanlegg ble fjernet på midten av 1800-tallet og frigjorde området til drifts- og økonomiområde for festningen med tilhørende bebyggelse fra rundt 1860 i dette området. Da den ble oppført hadde den smie, andre artilleriverksteder, tegnesal og kontorer. Bygningen hadde i den nordlige enden to hvelvete kullkjellere, dampmaskinrom, klokketårn med vindeltrapp og skorstein.

I 1886 ble det i nord bygget på en tverrfløy som hadde hjulmakerverksted i 1. etasje og kontorer og en kommisjonssal i 2. etasje. I forbindelse med større ominnredninger på verkstedene ble det i 1892 satt inn en ny jerntrapp.

I 1902 ble bygningen ominnredet til magasin, verksteder og kontorer for posisjonsartilleribataljonen og intendanturen. Rekrutteeringstjenesten fikk kontorer og seksjonslokaler i 1. etasje meed mesanin i sørfløyen.

I årene 2002-2007 ble bygningen bygget om og inn i det nye ledelsesbygget for Forsvaret etter at Stortinget vedtok at Forsvarets ledelse skulle integreres med Forsvarsdepartementet og Regjeringen.

Fredning

Bygningen ble forskriftsfredet i henhod til Kulturminneloven 17. desember 2014. Bygningen blir i verneplanen for Forsvaret omtalt som et hovedverk innen norsk historistisk industriarkitektur. Eksteriøret godt bevart mens interiøret er sterkt preget av forskjellige ominnredninger.

Fredningen omfatter hele eksteriøret, og av interiøret hovedstrukturen med opprinnelig takkonstruksjon, innvendige etasjeskiller og støttesystem av trekonstruksjoner og støpejernssøyler, hallen med bjelketak i midtpartiets 1., 2. og 3. etasje med bæresøyler, trappen i nordfløyen, de to tårnene med skorstein og med vindeltrapp, to hvelvete kjellere under nordfløyen.

Forsvarets ledelsesbygg

Kilder


Koordinater: 59.90608° N 10.74309° Ø