Østre Porsgrunn kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre Porsgrunn kirke
No-nb digibok 2014090808021 0180 1.jpg
Alt. navn: Jesu Kirke i Østre Porsgrunn, Østsiden Kirke
Sted: Porsgrunn
Byggeår: 1760
Endringer: Restaurert 1888, 1960-66, 1997, totalskadd i brann 2011
Kirkegård: Ja
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Agder og Telemark
Prosti: Skien
Periode: Rokokko/senbarokk
Arkitekt: Laurids de Thurah / Pfützner, Andreas
Teknikk: Lafteverk
Materiale: Tre
Tårn: Mot vest
Prekestol: Tre, i rokokko
Altertavle: «Korsfestelsesgruppe», Axel Ender
Orgel: fra 1982
Sitteplasser: 600
Annen informasjon: Gravkapell fra 1921, tegnet av Haldor Larsen Børve

Østre Porsgrunn kirke eller Jesu Kirke i Østre Porsgrunn, også kalt Østsiden Kirke, var en korskirke fra 1760 i Porsgrunn kommune. Kirken var i laftet tre og hadde 600 plasser, og var en av landets største trekirker. Den var bygget av Joen Jacobsen. Det skal ha eksistert tegninger fra Jacobsen til kirken, og som ved hjelp av kanselliråd Carl Deichman skal ha blitt forelagt slottsarkitekt Lauritz de Thurah til uttalelse, men ikke blitt benyttet.

Den ble innviet 10. juli 1790 av biskop Frederik Nannestad.

Historie

Kirken ble bygget på Helleberget, på en tomt som ble gitt av eieren av Jønholt gård, kontrollør Biener.

Kirken var en høyreist, tømret korskirke med rikt utformet tårn og spir. Det innvendige og utvendige panelet hadde klassisistiske paneldetaljer; kornisjer, pilastre, blindarkader og rustika, malt i lyse farger med marmoreringer. Kirkerommet hadde tønnehvelv av sammenpløyde bord som var vanlig i tiden.

1888

Under restaureringen i 1888 fikk kirken panel innvendig og pulpiturene (åpen eller lukket losje i kirkerommet for spesielt prominente personer innen menigheten) ble fjernet. Også mye gammel pynt ble fjernet og galleriene ble ombygget. Taket ble skymalt for å gi menigheten følelsen av å se rett inn i Guds himmel med engler svevende omkring.

Interiør

Kirkens rike rokokkoinventar er levert fra Joen Jacobsens verksted, men utført etter hans død.

Den første altertavlen «Himmelfarten» ble også tatt ut og flyttet til Østsidens bedehus, og altertavlen «Jesu korsfestelse» av Axel Ender ble satt inn. På hver side av denne var det skulpturer av Moses og Aron, laget i Nederland, og som ble gitt av trelasthandler, godseier og cand.theol. Nicolai Benjamin Aall (1739–1798).

Utskjæringene på altertavlen og prekestolen var sannsynligvis laget av samme kunstner, og under prekestolen lå det en bibel fra 1633.

Mange familier hadde sine egene stoler og kirken hadde en samling på 43 vakkert utskårne og dekorerte stoler, en av dem hadde innskripsjonen «Gaarden Jønholts Stol». Også kong Olav V hadde en egen stol, fra han besøkte kirken som kronprins.

Kirken hadde et epitafium over dens første prest, Jørgen Herman Monrad.

Kirkegård

Kirken hadde opprinnelig ingen kirkegård og de døde ble begravet under kirkegulvet. Fra 13. august 1790 ble den lille kirkegården tatt i bruk, og kistene ble flyttet over dit. I 1787 ble den store kirkegården på nedsiden mot vest tatt i bruk, og denne er siden utvidet.

1962

Kirken undergitt en større restaurering i 1962 hvor panelet ble tatt av veggene og de gamle, kraftige tømmerveggene ble igjen synlige og interiøret ble malt opp i de opprinnelige fargene. Også gulvbelegget ble fjernet, og de gamle breder plankene kom fram igjen, pusset og slipt. Også kirkebenkene ble bygget om til de opprinnelige utformingen.

Kirken ble natt til 11. april 2011 totalskadet i brann.

Den nye kirken

Kirken fra 2019.
Foto: Pål Giørtz (2022).

Den nye kirken ble tegnet i 2015 av professor arkitekt Espen Surnevik som hovedarkitekt, og Trodahl arkitekter som samarbeidende arkitekt.

Eksteriør

Bygget omtales gjerne som «porselenskirken», ettersom det skulle kles utvendig med fliser som skulle minne om porselen. Tor Entreprenør ble tildelt byggeoppdraget, og arbeidet ble påbegynt i desember 2017. Det nye kirkebygget stod ferdig høsten 2019 og ble vigslet den 15. september 2019.

Tårnet til den nye kirken er plassert på nøyaktig samme sted hvor tårnet sto i den gamle kirken. Likeså er kirkens hovedinngang plassert på nøyaktig samme sted. Den nye kirkens tårn er 36 meter høyt.

Interiør

Prekestolen og døpefonten er tegnet av arkitekt Espen Surnevik og er utført i messing, og utført av våpensmed Petter Aas. Døpefonten er utformet som en holder for et dåpsfat i sølv som ble berget da gamle Østre Porsgrunn kirke brant. Alteret er oså tegnet av arkitekt Espen Surnevik og er utført med understell av messing, utført av våpensmed Petter Aas. Understellet er utformet med tre trekanter som tar utgangspunkt i treenigheten.

Den nye kirken har fem hundre sitteplasser.

Bilder

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.13626° N 9.64799° Ø