Joen Jacobsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Joen Jacobsen (født 1714 i Skien, død 12. januar 1768 samme sted) var byggmester som sto bak en rekke signalbygg i kystområdene i Telemark.

Hans hovedverk er Østre Porsgrunn kirke (1758–1760), en tømret korskirke med klassisistisk detaljering og rokokkopreget inventar. Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen 2011.

Betydning

Han var i sin tid en ledende kulturpersonlighet i Grenland og Nedre Telemark og i byene Porsgrunn, Brevik og Skien var hans verksted kjent for sine omfattende kirke- og dekorasjonsarbeider. Hans arbeider viser god faglig innsikt og en arkitektonisk sans langt ut over det vanlige i tiden.

Han tilhørte byens fremste krets av borgere og var distriktets ledende kapasitet i bygningssaker og eide selv flere bygårder og landsteder. Han skal ha hatt rollen som den skolerte fagmann som veiledet sine standsfeller i god smak og arkitektur, oppførte deres bygninger og rådet fellesskapet i reguleringssaker. Hans verksted leverte kostbart kirkeinventar, skåret og signert av mestere med tyskklingende navn.

Bakgrunn

Han var sønn av snekker Jacob Vetlesen (1672–1740), morens navn er ikke kjent. Han kom fra en familie med sterke håndverkertradisjoner. Hans to yngre brødre Anders (f. 1718) og Niels (f. 1719) var henholdvis byggmester og snekkermester, og både de og Joen Jacobsen kan ha gått i lære hos faren. Joen Jacobsen løste ved farens død i 1740 borgerbrev i Skien for «Snedkerprofesion og Husnæring» og overtok samtidig farens verksted.

Han var først gift med Maren Tygesdatter, deretter med Ellen Marcusdatter Smidt.

Verv

Han hadde flere offentlige verv i hjembyen, blant annet ble han i 1769 den første takstmann ved Skiens første pålagte branntaksering i 1767, og han var stadshauptmann (kaptein) i byens i borgervæpning. Den fantes et maleri av ham i rød kapteinsuniform som var i familiens eie, men dette gikk tapt i bybrannen i Skien 1886.

Arbeider

Kirker

Det er særlig som kirkebygger at Jacobsen er mest kjent, blant hans første oppdrag med kirkebygg var arbeider han i 1743 og 1744 gjorde i Brevik kirke, hvor han skiftet ut det flate loftet med en buet himling, et arkitektonisk grep han viderefører ved senere kirkebygg. I 1753 sto han for den sirlig utsmykkede Langesund kirke, og deretter i årene 1756 til 1758 var han byggmester for Vestre Porsgrunn kirke, i samarbeid med snekkeren Søren Nielsen, maleren Peder Brun, Truels stolmaker og smeden Hans Christian Arveschoug.

I årene 1753 til 1756 sto han også for inventar med prekestol og altertavle til Fredriksvern kirke.

I 1760 stod Østre Porsgrunn kirke ferdig. Det var en korskirke av tømmer med vinduer i to høyder og et tårn toppet av en tårnhjelm med en usedvanlig livlig og høyst eiendommelig profil. Over dette reiser det seg et spir i fem meters høyde. Det skal ha eksistert tegninger fra Jacobsen til kirken, og som ved hjelp av kanselliråd Carl Deichman skal ha blitt forelagt slottsarkitekt Lauritz de Thurah til uttalelse, men ikke blitt benyttet. Kirkens rike rokokkoinventar er levert fra Jacobsens verksted, men utført etter hans død.

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen 2011. Jacobsens siste kirkeoppdrag var Solum kirke, som stod ferdig 1766.

Verdslige bygninger

Borgestad med de karakterisktiske fløyene som skulle bli et gjennomgående motiv på Jacobsens verdslige bygninger. Tårnpåbygget øverst til høyre ble gjort av Gunnar Knudsen i 1882.
Foto: Lund, Carl: Porsgrund 1807-1907, 1907

I forbindelse med arbeidet med Østre Porsgrunn kirke kom Jacobsen i kontakt med de høyste sosiale lag i byen, og dette kan være bakgrunnnen for hans arbeid med private bygningene de følgende årene.

Allerede i 1760 sto han for en større ombygging av Borgestad gård for eieren, kanselliråd Bartholomæus Løvenskiold (1729–1788). Den utformingen Borgestad da fikk kom til å danne mønster for en rekke andre storgårder i området.

Dette gjelder både Kammerherregården i Porsgrunn, som nesten var en kopi av Borgestad, og også Chrystiegården for Hans Chrystie (1720–1797) i Brevik, begge tilskrives Jacobsen på grunn av detaljene, formen og utførelsen. Sistnevnte er gjenreist i byavdelingen på Norsk Folkemuseum.

Også en rekke andre bygninger i området er tilskrevet Jacobsen:

  • Porsgrunn prestegård, oppført som privatpalé
  • Zimmermanngården, Porsgrunn
  • Lagmannsgården, Skien
  • Cochegården (1761) for Jørgen Chrystie (1729–1787), senere rådhuset i Brevik
  • en rekke andre bygårder i Brevik, oppført etter bybrannen i 1761
  • Marensro, egen lystgård utenfor Porsgrunn (i dag sterkt ombygget)
  • reparasjon av Skiens hospital
  • Rådstuen, senere borgerskole, Kragerø (1767, revet 1895)
  • Stabbestad gård (1760-årene) for Halvor Heuch.

Bygninger

Jacobsen stod for utforming og oppføring av blant andre følgende bygninger:

Kilder