3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

3. SS-Panzergrenadier-Division «Totenkopf» var én av de 38 divisjonene tilhørende Waffen-SS under andre verdenskrig. Før den oppnådde divisjonstatus i oktober 1939, var formasjonen kjent som Kampfgruppe Eicke etter kommandaten Theodor Eicke (1892–1943), SS-general som var aktiv i opprettelsen av konsentrasjonsleirene i det nasjonalsosialiske Tyskland og var med på drapet av Ernst Röhm i 1934.

Divisjonen var beryktet for sine Totenkopf-merker («dødningehode») og det faktum at om lag en tredel av de opprinnelig innrullerte soldatene tilhørte SS-Totenkopfverbände, SS' konsentrasjonsleirvakter. SS Division Totenkopf var en av de «germanske» divisjonene i Waffen-SS; også 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte SS «Adolf Hitler», 2. SS-Division «Das Reich» og 5. SS-Panzer-Division «Wiking» var blant disse.

Divisjonen kjempet hovedsakelig på Østfronten, ved slutten av krigen kjempen den rundt Budapest og Wien, hvor den overga seg til amerikanerne da krigen var over. Alle medlemmene ble imidlertid umiddelbart overlevert til Sovjetunionen på bakgrunn av de krigsforbrytelsene som var begått på Østfronten.

Flere norske frontkjempere var i tjeneste i divisjonen, og vi kjenner til tre som falt:

Litteratur og kilder