6. SS-Gebirgs-Division «Nord»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Axel Stang var frontkjemper i 6. SS-Gebirgs-Division «Nord» i et par måneder etter angrepet på Sovjetunionen, og tildelt Jernkorset, her festet i andre knapphull.
Foto: Ukjent

6. SS-Gebirgs-Division «Nord» ble dannet i Norge som SS-Kampfgruppe «Nord» (brigadestørrelse på 5 000–7 000 mann) i februar 1941 som en avdeling i Waffen-SS. Den ble dannet i Norge. Den fikk divisjonstørrelse (10 000–20 000 mann) i september samme år og ble da omdøpt SS-Gebirgs-Division «Nord» som til sist ble 6. SS-Gebirgs-Division «Nord» i oktober 1943.

Den første dannelsen som kampgruppe besto hovedsakelig av tyske vaktmannskaper som var forflyttet til Norge, samt andre små enheter. Som en del av forberedelsene til det tyske angrepet på Sovjetunionen ble enheten forsterket med flere soldater og forflyttet til Finland, og fikk da divisjonsstørrelse. Under angrepet på Sovjetunionen gikk divisjonen inn i Sovjetunionen mot Murmansk, inn i Salla og Karelen.

Etter at divisjonen ble oppgradert til en fjelldivisjon, lå den i 1214 dager ved frontlinjen på den subarktiske boreale skogen i Russland. Her sloss de mot innbitt sovjetisk motstand fra høsten 1942 til sent i 1944.

Etter at Finland inngikk separatfred med Sovjetunionen 4. september 1944, måtte alle de tyske styrkene trekke seg ut av landet. 6. SS-Gebirgs-Division «Nord» dannet da en bakre forsvarslinje for den tyske styrken i 20. Gebirgsarmee (Lapplandsarmeen) på rundt 200 000 mann som trakk seg ut av Finland under Unternehmen Birke (operasjon Bjørk), og i løpet av september til november 1944 marsjerte de 1600 kilometer til Gratangen hvor divisjonen, uten de norske enhetene ble fraktet med båter til Fauske, hvor den ble fraktet med tog til Oslo.

Fra Oslo ble divisjonen skipet 19. desember 1944 til Danmark, hvor den ble utstyrt med nye og mer moderne våpen, før den ble sendt videre til det sørøstlige Frankrike hvor den sloss hovedsakelig i Vosgesprovinsen og i Saar-Moselle-triangelet. Etter store tap trakk den seg over Rhinen i januar 1945 for å delta i forsvaret av selve Tyskland. Tapene ble forsøk erstattet av dårlige trente utskrevne mannskaper og frivillige i februar 1945. 7. mars 1945 innledet divisjonen et mislykket forsøk på å gjenerobre Trier.

3. april 1945 overga 6. SS-Gebirgs-Division «Nord» seg til amerikanske soldater ved Büdingen i Hessen. Da var divisjonen splittet i flere kampgrupper. Endel av disse sluttet seg til 38. SS-divisjon «Nibelungen», som måtte overgi seg til amerikanerne 8. mai 1945 ved den lille byen Reit im Winkl i Bayern.

De norske avdelingene i divisjonen

Fra februar 1942 var det også norske enheter i divisjonen i Karelen, Det norske skikompani fra februar 1942, fra vinteren 1942/1943 som SS-Skijegerbataljon Norge og 2. SS-Politikompani fra høsten 1943. Politikompaniet opererte som en selvstendig enhet, selv om de var i utgangspunktet underlagt 6. oppklaringsbataljon.

Før tilbaketrekningen fra Finland ble 2. SS-Politikompani sendt tilbake til Norge i mai 1944 og dimittert etter avtjent tjenstetid. Dette kompaniet ble sommeren 1944 erstattet av 3. SS-Politikompani som ble satt inn i sine stillinger like etter at orderen om tilbaketrekning kom.

Etter tilbaketrekningen fra Finland, ble SS-Skijegerbataljon Norge reorganisert på Mysen og fikk doblet styrke ved at et tilsvarende antall tyske politisoldater ble tilført enheten og fikk navnet SS und Polizei-Skijäger-Btl 506 og tilsammen 1100 mann i seks kompanier som ble utstasjonert seks steder på Østlandet.

3. SS-Politikompani ble sendt til Narvik og underlagt Wehrmachts XIX. Gebirgs-Armeekorps (19.), som da fikk navnet Armee-Abteilung Narvik. Fra juletider 1944 ble kompaniet fordelt på 12 støttepunkter melom Tysfjord og Porsangerfjorden og skulle primært sikre den tyske tilbaketrekningen og bevokte grensen med hensyn til flyktninger. 23. april 1945 ble kompaniet sendt til Oslo på tre ukers permisjon og fikk beskjed om å vende tilbake til tjeneste 14. mai 1945.

Litteratur