Aashild Domaas

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aashild Domaas ca. 1935
Foto: Oslo Museum
Annonse for valgforedrag av Aashild Domaas og Johan Hjort.
Foto: Asker og Bærums Budstikke 24.9.1930.

Aashild Domaas (født 24. april 1883 i Sørum, død 24. september 1940) var kvinnesaksleder og politiker for Frisinnede Venstre.

Familie

Hun ble født på gården Rifseim i Sørum av foreldrene Ivar og Elen Refsheim. I 1900 var familien flytta til Niels Juels gate 27 i Kristiania, hvor foreldrene dreiv meierivarehandel.

I 1907 ble hun gift med Knut Domaas, daværende redaktør i Kysten og seinere (1914–1943) i Norges Handels- og Sjøfartstidende. Paret flytta til Bærum i 1913.

Kvinnesak

Asker og Bærum Kvinneråd ble stifta med Marie Michelet som drivende kraft i 1906; Asker ble skilt ut som eget kvinneråd i 1916. Aashild Domaas var seinere leder i den gjenværende organisasjonen, Bærum Kvinneråd. Hun engasjerte seg også i Oslo Hjemmenes Vel, særlig for å støtte «husindustri», og var styremedlem i Hjemmenes Vel nasjonalt. Bærum Kvinneråd jobba blant annet lenge for å få en kommunal husmorskole. Da det ikke gikk, satte de selv i gang Bærum kvinneråds husmorskole i 1931, og Domaas ble «husmorskolens mor». Den holdt til på Øvre Stabekk, i et ledig kjøkken på Statens lærerinneskole i husstell, og begynte med 12 elever. Kvinnerådet drev sin husmorskole til 1953, da kommunen endelig kom på banen ved å ta over Rosenvilde husmorskole som Hjemmenes Vel hadde drevet.

«Søsterhytta», et rekreasjonssted under Ringi gård for sykepleierne ved Bærum sykehus, ble åpnet i 1939 og også her var Domaas «sjelen og den drivende kraft i hyttens reisning».

Politikk og valg

Ved stortingsvalget i 1930 stilte Domaas som kandidat for Akershus Frisindede Folkeparti, tilsluttet Frisindede Venstre. Hun sto på andreplass på valglista, kun bak biologiprofessor Johan Hjort. Domaas satt tre år seinere i en komité «for å lede en rekonstruksjon av partiet».

Ved neste stortingsvalg, i 1933, gikk Akershus Frisindede Folkeparti i listeforbund med Bondepartiet og Nasjonal Samling. Her var Aashild Domaas satt på sjetteplass på FFs liste. Det ble intet mandat. Ved kommunevalget i 1934 var hun imidlertid stilt på tredjeplass på FF og NS' fellesliste, «Den nasjonale fellesliste», i Østre Bærum valgsokn. Det ble akkurat tre mandater på felleslista, og Domaas fikk én periode i kommunestyret fra 1935 til 1937 sammen med Harald Gjesdal og Hugo Borgen. Hun ble også medlem av sykehusutvalget fra 1935 til 1939.

Til stortingsvalget i 1936 var likevel samarbeid med Nasjonal Samling droppa. Frisinnede Folkeparti stilte fellesliste med Fedrelandslaget, som igjen var i listeforbund med Bondepartiet og Høire. Fedrelandslagets Victor Mogens toppa lista med Domaas på tredjeplass.

I femtiårsutgaven av Studentene fra 1904 fikk Domaas skussmål som «perfekt husmor». Ved dødsfallet skreiv lokalavisa følgende:

Personlig var hun et charmerende menneske, lun, elskverdig, stillfarende, alltid med et smil og muntert blink i øiekroken. Men når det gjaldt å kjempe frem en sak skjøt hun stål og fulgte de veier hun mente førte frem. Med fru Domaas er et eiegodt menneske vandret bort og vår bygd har i henne tapt en kvinne som ennå hadde så uendelig meget ugjort først og fremst på kvinnenes gebet.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker